Росія та Іран спровокували загострення на Близькому Сході — які отримали вигоди, перелічив експерт-міжнародник

Ізраїльські військові в Газі. Фото: gettyimages.com

Є два головні вигодонабувачі загострення конфлікту в регіоні Близького Сходу — Російська Федерація та Іран. Ці дві держави спровокували напад ХАМАС та Ісламського джихаду на Ізраїль. Таку думку сьогодні, 31 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт із міжнародних відносин, народний депутат України VI скликання Євген Добряк.

“РФ отримала вигоду — відволікання міжнародної спільноти від основної світової проблеми — війни в Україні, і вона домоглася свого. На деякий час Україна зникла з перших шпальт газет і взагалі з інформаційного поля на певний час. Друге, що вона хотіла домогтися, можливо, або скорочення, або повної відсутності допомоги військово-технічної та фінансової з боку наших західних союзників”, — сказав він.

За словами експерта, другий вигодонабувач серйозніший.

“По-перше, Іран претендує на лідерство в регіоні. Це держава, яка має серйозні проксіорганізації в регіоні Близького Сходу, які вже давно дестабілізують ситуацію в регіоні: ліванська “Хезболла”, єменські хусити, сирійський режим Башара Асада, іракські терористичні шиїтські угруповання тощо. Найголовніше, чого Іран домігся, — зірвав стратегічну угоду між Саудівською Аравією та Ізраїлем за посередництва США про порозуміння, поліпшення взаємовідносин і, можливо, дипломатичних стосунків між Ізраїлем і Саудівською Аравією. Для Ірану це був дуже важливий фактор для свого впливу і цілей, щоб зберегти вплив і лідерство в регіоні”, — розповів Добряк.

Він констатував, що ця ситуація досить серйозно вплинула і на сусідів Ізраїлю — Єгипет, Йорданію, країни арабської Перської затоки, які були категорично не зацікавлені в загостренні цього конфлікту.

“Адже угода між Саудівською Аравією та Ізраїлем передбачала, зокрема, одним з основних пунктів врегулювання палестинсько-ізраїльського, арабо-ізраїльського конфлікту, який триває вже понад 70 років, і давала змогу розв’язати питання про створення держави палестинських арабів. І це питання було зірвано. І дестабілізація, що виникла, мала величезні катастрофічні наслідки, зокрема була велика загроза розширення географії конфлікту. Усі чекали, що до активних бойових дій може долучитися “Хезболла”, Іран”, — каже експерт.

Добряк зауважив, що це була категорично небезпечна ситуація, яка могла підірвати весь регіон Близького Сходу і призвести до катастрофічних наслідків, до енергетичної кризи тощо.

“Але цього не сталося, завдяки активній позиції США в межах двосторонніх угод з Ізраїлем (головний партнер поза НАТО) щодо фінансової та військово-технічної підтримки, присутність авіаносців і входження атомного ракетоносця класу Огайо в Аравійському морі стала величезним стримувальним фактором у цій ситуації. Плюс професійні дії Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) і консолідованої позиції ізраїльського суспільства, ізраїльських політичних еліт”, — резюмував експерт із міжнародних відносин.

Зазначимо, 7 жовтня бойовики ХАМАС і кілька союзних їм угруповань, що діють у секторі Гази, під прикриттям потужного ракетного обстрілу здійснили напад на Ізраїль. Протягом багатьох годин кілька тисяч бойовиків діяли в прикордонних регіонах: на той час було вбито щонайменше 1 194 людини. З них на кінець 2023 року було впізнано 843 цивільних особи.

Читайте також: Близький Схід-2023: Ізраїль продовжує операцію проти ХАМАС (ВІДЕО)

Нагадаємо, міністр військового кабінету Ізраїлю Бені Ґанц заявив, що Ізраїль готовий до рішучих дій проти бойовиків “Хезболли”, якщо обстріли з території Лівану не припиняться. За його словами, час для дипломатичного розв’язання конфлікту спливає. Така відповідь Єрусалима сталася після того, як 27 грудня “Хезболла” випустила по Ізраїлю десятки ракет і безпілотників.

Прямий ефір