У Кремлі успішно грають на страхах населення, — Пономарьов про клеймо “іноагента”

Ілля Пономарьов. Фото: telegraf.com.ua

Російська влада успішно використовує клеймо “іноагента” для створення страху і самоцензури в суспільстві. Про це сьогодні, 31 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив творець каналу “Утро Февраля”, депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.) Ілля Пономарьов.

“Зрештою, яка кількість людей перебуває у статусі політв’язнів? Більше ніж 1 000 осіб, менше ніж 1 500 осіб на 150-мільйонну країну. Скільки людей перебуває в цьому списку “іноагентів”? Скільки людей перебуває у списку “терористів” і “екстремістів”? Сидять, мовчать усі”, — сказав він. 

Політик наголосив, що Кремль успішно “грає на страхах” населення.

“На страхах і на тому, що люди, які потрапляють до списку “іноагентів”, самі починають далі розносити: “Дивіться, як страшно. Ми в списку іноагентів, нам нічого не можна”. І всі інші, хто їх читає і чує, думають, що, якщо вони в списку “іноагентів”, значить, їм теж нічого не можна. Значить, вони теж мають сидіти тихо і нічого не робити. Тобто, на цьому шляху самоцензури Кремль у 2023 році, на жаль, домігся дуже багато”, — вважає він.

За словами Пономарьова, для багатьох, хто хоче зберегти можливість поїздок і діяльності в Росії, клеймо “іноагента” є проблемою.

“Ця мітка, якою вони змушені супроводжувати всі свої пости тому ж у Facebook, це як “зірка Давида” під час Другої світової війни, яку гітлерівці примушували носити євреїв. Приблизно те саме і, до речі, рівно з тими самими результатами, щоб далеко ходити не треба було, коли потрібно буде порушувати кримінальні справи і когось саджати”, — резюмував Ілля Пономарьов.

Читайте також: 365 днів репресій та вироків: росіяни підбивають підсумки 2023 року (ВІДЕО)

Прямий ефір