Ніколи російська сторона не робила жестів доброї волі, — омбудсмен

Російські військовополонені в українській в'язниці. Фото: gettyimages.com

Комунікація з російською стороною щодо обміну військовополоненими, повернення цивільних заручників та депортованих дітей, дотримання їхніх прав ведеться постійно. На жаль, результативність цієї комунікації залишає бажати кращого. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

“Знаєте, я завжди говорю, у мене немає проблем зі спілкуванням з [уповноваженою з прав людини у РФ] Москальковою. Я маю проблеми з результатами”, — каже він.

Проте, як розповів Лубінець, зараз є кілька треків, по яких сторони працюють, серед них — повернення українських дітей, комунікація із захисту прав військовополонених та цивільних заручників.

“Я сподіваюся, що це спілкування вкотре не призведе до спілкування заради спілкування, а покаже конкретні результати. І ми повертатимемо громадян України додому”, — сказав омбудсмен.

За його словами, жодних жестів доброї волі Росія у цих питаннях не робить. Все, чого вдається досягти, це результат української ініціативи та відповідних українських кроків.

“Ніколи російська сторона не робила жестів доброї волі. Коли вони роблять щось для громадян України, автоматично приблизно в такому ж обсязі ми робимо для громадян РФ. Тому тут рух у двох сторонах має бути, назустріч один одному. Тобто ніколи ми не просимо, щось зробіть для нас. Ми завжди виступаємо ініціатором. Ми готові зробити одне, друге, третє для громадян РФ за умови, що ви зробите таке саме для громадян України”, — коментує Лубінець.

Поміж таких українських ініціатив, як він зазначив, — взаємне відвідування військовополонених.

“Нещодавно відбулося перше взаємне відвідування. 119 військовополонених ми відвідали. Знову ж таки, це була наша ініціатива. Ми сказали: “Ми готові зробити це, якщо ви це зробите для наших громадян”. Перший раунд у нас позитивно пройшов. У нас є домовленість про три наступні подібні відвідини”, — повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Також, як розповів Дмитро Лубінець, напередодні різдвяних та новорічних свят було досягнуто домовленості про те, щоб сторони обмінялися теплими речами, ліками, сувенірами, листами з двох сторін для військовополонених та цивільних заручників.

Читайте також: Мета — прискорити обміни військовополоненими: три росіянки в Україні заснували рух “Наш вихід” (ВІДЕО)

Нагадаємо, як розповів речник проєкту “Хочу жити” Віталій Матвієнко, Україна гарантує безпеку російських військовополонених. Здавшись у полон, людина має право на все, що передбачено Женевською конвенцією. Україна пропонує можливості триразового харчування, заняття спортом, зв’язок із родичами та отримання посилок до 20 кг. Крім того, є церква, а для мусульман передбачено кабінет для молитви.

Прямий ефір