Кількість “іноагентів” і “небажаних” організацій — зростає: підсумки 2023 року (ВІДЕО)

У 2023 році Міністерство юстиції РФ визнало “небажаними” півсотні громадських організацій, підрахували журналісти “Верстки”. А це вдвічі більше, ніж у 2022 році. Загалом небажаними в Росії вважають щонайменше 122 організації. Третина займається політичною діяльністю і підтримкою демократичних інститутів, 24 організації — культурною та просвітницькою діяльністю, а 19 — релігійною. Кремль прагне взяти під повний контроль усі сфери життя російських громадян, інформує FREEДОМ.

“Небажаною” організацію в Росії можуть назвати незалежно від того, чим вона займається.  Захистом прав людини, свободи слова або тварин, розвитком громадянського суспільства або релігією. 

“Реєстр “небажаних організацій” існує з 2015 року. Перші п’ять років до нього щорічно додавали не більше чотирьох НКО, але з 2020 року темпи визнання організацій “небажаними” стали значно зростати. Того року до реєстру внесли 12 організацій, 2021 році — 18, 2022 — 23″, — з публікації видання “Верстка”

Найбільше в переліку небажаних організацій — ті, які займаються політичною діяльністю, культурою, просвітництвом і релігією. На четвертому місці — ЗМІ та пов’язані з журналістською діяльністю структури: їх 14. 

Крім цього, небажаними визнали організації, що займаються правозахисною та гуманітарною допомогою, проблемами екології та антивоєнними ініціативами. 

Активно Кремль поповнює і списки так званих “іноагентів”.  

Наприкінці цього року Мін’юст оголосив “іноагентами” видання “Верстка”, проєкт “Можем Объяснить”, журналістів Олександра Баунова та Олександра Рикліна, ведучу Валерію Ратникову.

“Найчастіше в Росії іноагентами оголошують журналістів. У реєстрі Мін’юсту їх понад 40%. В останній рік помітно зросла кількість іноагентів-музикантів і акторів. Журналісти і представники медіа стали найбільшою професійною групою в реєстрі іноземних агентів Міністерства юстиції. Друга за чисельністю категорія — політичні та громадські активісти. Їх у реєстрі в 3 рази менше, ніж журналістів — 33 людини. В останній рік різко зросла кількість іноагентів — діячів мистецтва, серед яких музиканти, актори, художники і письменники. Їх 26 у списку”, — з повідомлення в Telegram-каналі “Верстка”.

У Мін’юсті РФ заявили, що готують так званих експертів із досліджень інформаційних матеріалів. Вони встановлюватимуть, наприклад, причетність некомерційних організацій і фізичних осіб до політичної діяльності.  Крім того, у країні планують штрафувати на суму від 300 до 500 тис. рублів усіх, хто поширює не марковані матеріали, так званих, “іноземних агентів”

“Це така дубина, за допомогою якої можна затикати будь-яку вільну думку, навіть якщо думка безпосередньо не пов’язана з критикою влади, а, наприклад, стосується екологічного порядку денного, або стосується незалежного моніторингу, зокрема соціологічного”, — зазначає юрист Дмитро Захватов.

До реєстру “іноагентів” Мін’юсту може потрапити будь-який російський громадянин. У ньому — 18 блогерів, 13 правозахисників, 12 політологів. Крім цього, “іноземними агентами” в Росії визнано 12 учених, дев’ять юристів, дев’ять підприємців, двох військових експертів і двох релігійних діячів.

“Кримінальну справу заведено на кожного п’ятого громадянина Російської федерації, який перебуває в цьому статусі. Майже кожен сьомий “іноагент” перебуває в розшуку, у СІЗО або під іншим запобіжним заходом. Найпопулярніша для переслідувань “іноагентів” стаття — за поширення “фейків” про дії російської армії”, — з повідомлення “Верстки”.

“Фейки” і “дискредитація” російської армії, як і раніше, є найпоширенішими статтями репресивного російського законодавства.

Читайте також: Російські зірки шоу-бізнесу перестали подобатися Путіну після “голої” вечірки: що про це думають експерти та глядачі FREEДОМ

Прямий ефір