ЦАХАЛ готовий дати відсіч “Хезболлі” — заяви політиків і військових (ВІДЕО)

Дим біля ізраїльського аванпосту від ракет, випущених "Хезболлою". Фото: gettyimages.com

Ізраїль готовий до рішучих дій проти бойовиків “Хезболли”, якщо обстріли з території Лівану не припиняться, заявив міністр військового кабінету Ізраїлю Бені Ґанц. За його словами, час для дипломатичного вирішення конфлікту спливає. Така відповідь Єрусалима сталася після того, як 27 грудня “Хезболла” випустила по Ізраїлю десятки ракет і безпілотників, повідомляє FREEДОМ.

“Хезболла” взяла на себе відповідальність за атаку по ізраїльській військово-морській базі в районі Рош-ха-Нікра 27 грудня 2023 року. Ізраїль перехопив щонайменше шість із 18 ракет, заявили представники ЦАХАЛ. Після того, як ракетні обстріли з боку Лівану почастішали, в Єрусалимі стали відкрито говорити про можливу масштабну операцію ЦАХАЛ проти бойовиків “Хезболли”.

“Ситуація на північному кордоні Ізраїлю вимагає змін….Якщо мир і ліванський уряд не вживуть жодних дій, щоб запобігти обстрілу північних територій Ізраїлю та віддалити “Хезболлу” від кордону, це зробить ЦАХАЛ”, — заявив міністр військового кабінету Ізраїлю Бені Ґанц.

7 жовтня 2023 року після нападу ХАМАС на Ізраїль “Хезболла” регулярно обстрілює ізраїльські військові сили. Засоби ізраїльської ППО збили літак, який проник у повітряний простір країни з Лівану. Через обстріли бойовиків “Хезболли” в Ізраїлі загинули щонайменше четверо мирних жителів і дістали поранення дев’ять військових. Тисячі ізраїльтян, які проживають у населених пунктах на півночі держави, евакуйовані. У ЦАХАЛ заявили, що війська перебувають у бойовій готовності.

“Ми затвердили плани на випадок різних непередбачуваних обставин, і ми маємо бути готові завдати удару, якщо буде потрібно”, — зазначив під час брифінгу глава північного командування ЦАХАЛ Орі Гордін.

Повномасштабні бойові дії на ліванському кордоні проти “Хезболли” Ізраїль розцінює як найгірший сценарій розвитку подій. Про це неодноразово заявляли в Єрусалимі.

“Ми звертаємося до всіх нормальних країн, чи то Сполучені Штати, чи то Франція, чи то арабські держави — до всіх, хто може якось вплинути на ситуацію і має якийсь вплив у Лівані. Ми точно не збираємося відкривати додатковий фронт на півночі. Ми зробимо це, якщо це буде необхідно, якщо сили “Хезболли” нападуть на нас, і тоді в нас не буде вибору”, — пояснив позицію голова комітету в закордонних справах і обороні парламенту Ізраїлю Юлій Едельштейн.

У Вашингтоні побоюються, що ситуація може вийти з-під контролю. Сполучені Штати відправили два авіаносці до берегів Лівану.

Читайте також: Ізраїль піде з сектора Гази нескоро — думка

Нагадаємо, ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман заявив, що якщо не вдасться дипломатією вирішити питання з “Хезболлою”, то ймовірність війни на півночі Ізраїлю зростає.

Прямий ефір