Погіршення життя у РФ неминуче — доходи йдуть на війну: оцінка доктора економічних наук

Ілюстративний колаж: dialog.ua

Немає жодних передумов до того, що російській владі вдасться утримати економічну ситуацію в країні хоча б на сьогоднішньому рівні. Такою оцінкою сьогодні, 30 грудня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ поділився доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Він зазначив, що Росія дуже неоднорідна: є кілька великих міст з рівнем життя, який можна порівняти з європейським, і вся решта країни. Найболючіше економічні проблеми битимуть саме по цій частині Росії, оскільки доходи від вуглеводнів, що залишаються у РФ, будуть йти на війну і на підтримку ситуації “у вітринах” — великих містах.

“Ситуація така, що погіршення рівня життя, в принципі, є неминучим”, — вважає гість ефіру.

Воно проявиться у подальшому зростанні інфляції, урізанні соціальних програм та багато в чому іншому.

“Реальних умов для того, щоби зберігався нинішній рівень, немає. Швидше за все, буде повільне чи негайне погіршення життєвого рівня. Це стосується й цін, це стосується й того, що інфляція буде більшою, ніж у 2023 році. Це стосується і того, що курс вийде за 100 [руб.] по долару і євро, відповідно. Я думаю, що для громадян, які мешкають у депресивних регіонах, курс уже не дуже актуальний. Головне, щоб отримувати якусь зарплатню, і можна було на цю зарплату щось купити. Але з урахуванням того, що розкручується маховик війни, всі витрати державного бюджету йдуть на фінансування гонки озброєнь, армію, фінансування безпосередньо війни, я думаю, що соціальні програми, і без того урізані цього року, будуть урізані ще більше”, — заявив доктор економічних наук

Плотніков припускає, що російська влада намагатиметься точково утримати ситуацію, як, наприклад, із цінами на яйця, проте таким шляхом не можна покращити російську економіку.

“Добробут громадян йде вниз, і це продовжуватиметься. Питання в тому, якими темпами, як різко він погіршуватиметься. Але те, що йтиме вниз, це однозначно”, — констатував економіст.

На його думку, ситуацію в російській економіці погіршують і санкції, і дії самого російського керівництва, яке “переорієнтує економіку на військові рейки, перебудовує розвиток країни на те, щоб пріоритетом була війна”.

Читайте також: Через війну проти України РФ втрачає великі економічні проєкти, а росіяни бідніють: подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір