Назад у майбутнє: як відбувається радянізація російських шкіл (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

В Ульяновській школі-інтернаті №88 відзвітували про урок під назвою “Герой нашого часу”. А провів його помилуваний президентом Володимиром Путіним після участі в повномасштабній війні Росії проти України Алаберди Каражаєв. Він відбував покарання в колонії за вбивство. Там його і завербували в приватну військову компанію (ПВК) “Вагнер”, інформує FREEДОМ.

У соцмережі адміністрація інтернату написала, що діти після лекції вбивці “відчули почуття гордості за внесок героїв”. Такі пропагандистські заходи за участю злочинців у країні стали рутиною. Батьки школярів не можуть вплинути на ситуацію, кажуть правозахисники. 

Влада Магадана пропонує використовувати школярів для розчищення снігу в місті. За кілька днів там випала місячна норма опадів. Чи згодні на це батьки? Мер не уточнив. Та й питати їх нікому на думку не спало. 

Примусова праця, мілітаризація та ідеологічна обробка — повернення до практик радянського минулого активно впроваджується в російську освітню систему. 

“Величезній кількості людей, звичайно, не подобається те, що відбувається в школі з їхніми дітьми. Але російська влада зробила так, що практично немає якихось способів індивідуально захиститися від пропаганди, від втягування дітей у якусь підтримку війни. Ніколи прокуратура, трудова інспекція, жоден суд не визнає незаконним те, що школа це робить”, — каже голова незалежної профспілки “Альянс учителів” Данило Кен.

Часто батьки школярів дізнаються про різні пропагандистські заходи після того, як вони відбулися. І, фактично, не можуть впливати на те, як виховують їхніх дітей у школі. 

“Дуже мало можливості не тільки впливати на те, що відбувається у школі, у суспільства, у батьківських груп, а й узагалі дізнаватися про те, що у школі відбувається. Ті ж акції прямої підтримки війни, написання листів, збір посилок, в’язання якогось одягу — дуже часто батьки про це дізнаються за фактом”, — розповідає Кен.

А приводів для сеансів ідеологічної обробки в країні вистачає. 

За інформацією видання “Важные истории”, російські учні відзначають більше армійських свят, ніж професійні військові. 

Від початку навчального року в школах відсвяткували щонайменше 13 пам’ятних дат, наприклад, День російської гвардії, День підрозділів із протидії екстремізму і День танкіста. 

“У грудні школярі відзначали одразу 6 дат: місяць розпочався з Дня невідомого солдата і Дня героїв вітчизни, продовжився вшануванням ракетних військ стратегічного призначення, працівників військової контррозвідки та органів держбезпеки. Під час святкових занять школярам організовують зустрічі з учасниками воєнних конфліктів або працівниками силових структур, екскурсії в тематичні музеї, змагання зі стрільби, покладання квітів або “вахти пам’яті”, — з публікації “Важных историй”.

Окрім війни, у трендах російської пропаганди й так звані традиційні цінності. Щоправда, розуміють їх іноді своєрідно. 

Приміром, у 17 російських регіонах школяркам заборонили носити штани. У тих навчальних закладах, де оголосили табу на штани, адміністрація пояснила: це потрібно для дисципліни та гарної успішності. Як штани впливають на дисципліну та успішність – невідомо.

“Батьки в Іркутській області скаржаться, що дівчатка мусять добиратися до школи за -30 у спідницях і колготках, через що в деяких із них виникли проблеми зі здоров’ям. Штани — не єдиний заборонений вид одягу. Часто не дозволяють носити теплий одяг — светри, кардигани, кофти. Лікарі різко критикують ці порядки. Через особливості будови жіночого тіла ризик захворіти через переохолодження у дівчаток вищий у 5 разів”, — з публікації в Telegram-каналі “Можем объяснить”

“Це ностальгія за радянськими часами, дурість на порожньому місці”, — каже заслужений учитель Росії Євген Ямбург.

Путін хоче запровадити системну військову пропаганду і в дитячих садках. Він схвалив ідею міністра освіти Російської Федерації про діяльність у дошкільних установах мілітаристського руху “Орлята Росії”, який від самого початку створювався для учнів молодшої школи. 

За його словами, в “Орлята” вступили вже понад 2,5 млн учнів молодших класів. І таких організацій у країні десятки. З бюджету на них виділяють колосальні суми.

Читайте також: Російська влада все зробила для того, щоб батьки не могли захистити дітей від пропаганди в школах — розбір

На думку директорки Східної правозахисної групи, адвокатки Віри Ястребової, щоб утриматися при владі, кремлівській верхівці необхідно контролювати населення жорсткіше, виявляючи нелояльних із раннього віку. А радянізація російських шкіл — це чергова спроба нового апгрейду ідеології.

Прямий ефір