Мігрантофобія у РФ: як і навіщо розпалюють, розповіла правозахисниця

Трудові мігранти в Росії. Фото: ТАСС

Правоохоронні органи Російської Федерації розганяють міф про мігрантську злочинність, хоча, наприклад, у Москві лише 3% від кількості злочинів вчиняють мігранти. Про це сьогодні, 29 грудня, заявила правозахисниця, безоплатна юристка для мігрантів Валентина Чупик у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Основний, що розганяє міф про мігрантську злочинність, — це саме МВС. На другому місці — Слідчий комітет. Жодного ґрунту під цими повідомленнями про нібито мігрантську злочинність взагалі немає. Вона неухильно знижується з року в рік. Просто тому, що протягом останніх двох років, наприклад, знизилася кількість мігрантів різко. А історії про злочини, які нібито скоюють мігранти, це на 90,9% історії злочинів, які скоюють росіяни”, — каже правозахисниця.

Вона пояснила, що більшість злочинців орудують не в населених пунктах, де народилися, а на відстані в середньому 40 км. Ці злочинці вносяться до статистики як мігранти.

“Цей міф поширюється для того, щоб відвернути увагу від реальних соціальних проблем, які існують у Російській Федерації. Цей міф поширюється для того, щоб удати, що правоохоронні органи не винні”, — вважає Чупик.

Правозахисниця також зауважила: ще один зі способів розпалювання мігрантофобії — вдавати з росіян неслов’янської зовнішності мігрантів.

“Зображують мігрантами росіян — людей, які отримали російські паспорти, і кажуть, що саме вони є мігрантами, які мають воювати за Росію. Це теж форма мігрантофобії, це форма представлення винними людей, яких найлегше виділити у натовпі, винними у всіх проблемах, у всіх невдачах”, — коментує вона.

За словами Чупик, ті, хто працюють у РФ з мігрантами, намагаються пояснювати, що їм не варто отримувати російське громадянство: це прямий квиток на війну проти України. Водночас жодних спеціальних преференцій російське громадянство не дає. Як констатує правозахисниця, охочих його отримувати дедалі менше.

“Деякі мігранти вірять у те, що від того, що вони отримають російське громадянство, їм платитимуть пенсії. Ні, не платитимуть. Пенсії платять не від того, що ти маєш паспорт, а від того, що ти 15 років офіційно за трудовим договором пропрацював у Росії, робив пенсійні відрахування. Вірять у те, що з розбігу заплатять їм материнський капітал. Ні, не заплатять. Материнський капітал платять лише росіянкам, які на момент народження дитини були вже росіянками та перебували в Росії. Чоловікам не платять ніколи”, — коментує гостя ефіру.

На думку Валентини Чупик, дуже важливо показувати у ЗМІ проблеми російських мігрантів та рівень мігрантофобії, проте це досить складно.

Читайте також: Мігрантів, які отримали у РФ громадянство, примушують іти у військкомат — поради правозахисниці

Нагадаємо, в Росії в останні кілька місяців почастішали облави на мігрантів. Їх відловлюють на ринках, будівництвах, у гуртожитках і мечетях. Силовики влаштовують рейди разом зі співробітниками військкоматів, вручаючи повістки спійманим або відразу доправляючи їх до військкомату.

Прямий ефір