Євросоюз, нарешті, прокидається: допомога Україні не просто триватиме, а й збільшуватиметься, — Чернєв

Єгор Чернєв. Фото: sluga-narodu.com

2023 року, що минає, Кремлю не вдалося досягти жодних цілей у війні проти України. Про це сьогодні, 27 грудня, в ефірі телеканала FREEДОМ заявив заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

“Тому що ті нечисленні тактичні перемоги, які у них були на полі бою за цей рік, досить тривалий час, неможливо оцінювати як якісь досягнення стратегічних цілей. Але і сам Путін говорить про те, що цілі не досягнуті, і вони збираються далі продовжувати досягати цілей так званої “СВО” на території України. Я не розумію, з чого виходить Путін і Кремль, мабуть, це така бравада і залякування наших партнерів про те, що він готовий іти до кінця, готовий іти далі і продовжувати війну”, — сказав він.

Але, на думку Чернєва, це залякування мало абсолютно протилежний ефект.

“Я думаю, що, за великим рахунком, пресконференція Путіна вплинула на позицію Європейського Союзу. І ви бачили, як наприкінці року активізувалися наші партнери в Європейському Союзі. І Німеччина, і сам ЄС. І Боррель нещодавно виступав про те, що Україні потрібно допомагати, потрібно посилювати підтримку не тільки словами, а й збільшенням, наприклад, удвічі бюджету допомоги Україні в Німеччині. Тобто тут зараз більше війна у кого довша воля. У нас і наших партнерів, чи у РФ. Я бачу все-таки нарешті, що прокидається Європейський Союз, і допомога не просто продовжуватиметься, а й збільшуватиметься”, — каже голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО.

Водночас він наголосив, що Росію не варто недооцінювати, бо ресурсів у неї достатньо, насамперед внутрішніх. Вони можуть собі дозволити закриті цикли за деякою номенклатурою військово-промислового комплексу без імпорту. А імпорт вони все одно мають через деякі треті країни.

“Хоча наші партнери закручують потихеньку і ці “гайки” для того, щоб мікросхеми не потрапляли на територію РФ, не використовувалися в ракетах, які летять до нас. Але це теж вкрай складно зробити, тому що вони використовують, наприклад, мікросхеми з предметів навіть не подвійного призначення, а з побутової електроніки. І ми це фіксуємо. Але я бачу налаштованість наших партнерів, і санкції збільшуватимуться і ще більше перекриватимуть кисень російській економіці. І на це має бути основний упор. Без економіки у російської армії не буде можливості воювати”, — підсумував Єгор Чернєв.

Читайте також: Україна чекає на запрошення до НАТО, ми не хочемо чути знову про “відкриті двері”, — Чернєв

Нагадаємо, раніше Чернєв заявив, що каменем спотикання на шляху України до НАТО є політична воля її партнерів. Але зі свого боку Київ працює над тим, щоб бути максимально готовими до моменту, коли ця політична воля з’явиться, щоб Сили оборони та армія максимально відповідали принципам і стандартам НАТО.

Прямий ефір