Пакет цибулі та два відра моркви — замість компенсації за поранення: як у РФ ставляться до своїх солдатів (ВІДЕО)

Мобілізація в Росії. Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У 2023 році Росія втратила в півтора раза більше військових, ніж у 2022-му. Такого висновку дійшли журналісти Російської служби BBC і “Медіазони” на основі аналізу даних із відкритих джерел, інформує FREEДОМ.

Змінився і демографічний склад втрат російської армії. Якщо у 2022-му типовому російському військовослужбовцю, який загинув на війні проти України, був 21 рік і це був контрактник, то у 2023-му — це ув’язнений старший 30 років. У більшості випадків підготовка російських військовослужбовців перед відправкою на фронт триває всього кілька днів, кажуть розслідувачі.

45-річного Олега Рибкіна мобілізували на війну Росії проти України у вересні 2022-го. А в червні під Роботиним він отримав важке поранення. Відтоді домагається, щоб йому прооперували поранену ногу — замінили колінний суглоб. Ані належної компенсації, ані допомоги від Міноборони РФ він не отримав.

Замість цього адміністрація Волгоградської області піднесла мобілізованому “щедрий” подарунок — два відра моркви та пакет цибулі.

“Які овочі, які подарунки, потрібно щоб зробили заміну суглоба чоловікові і його комісували! У Міноборони не хочуть міняти, відправляють у санаторій. Їм невигідно робити заміну суглоба: якщо зроблять, то треба давати категорію “Д”. А це повністю непридатний до військової служби, плюс платити довічно пенсію як військовослужбовцю і виплату велику”, — поділилася дружина російського військовослужбовця Ірина. 

У російських лікарнях із так званими героями не церемоняться. У поліклініці 301-го Хабаровського військового госпіталю немає пандусів. Підніматися на прийом до лікаря хворим доводиться самостійно — на руках.

Не краще обходяться і з загиблими. У країну повертають навіть не їхні тіла, а цеглу. І з гордістю презентують родичам.

Мобілізований Роман Рудаков із Батайська залишив перед загибеллю на камені напис — прохання подбати про його родину. Цегла — зі стіни підвалу житлового будинку в Мар’їнці, українському місті, яке російські окупанти повністю знищили. Камінь родичам Рудакова не залишили, забрали.  

У Росії вже ведуть розмови про зведення спеціального монумента — особливим об’єктом вшанування там буде цей уламок підвальної стіни.

Масштабні втрати російської армії на війні проти України призвели до дефіциту живої сили. Тому забирати росіян на фронт будуть у промислових обсягах. Володимир Путін підписав розпорядження про організацію електронного реєстру військовозобов’язаних і доручив Міноборони РФ здійснювати призов громадян уже з його використанням.

“На сьогодні закон підписано. Є чудова можливість, прикриваючись цим документом, чинити абсолютне свавілля. Наприклад, заарештовувати людей під приводом того, що вони в якомусь там списку злісних ухилянтів перебувають або виписувати штрафи за те, що вони не з’явилися за повістками, яких вони в очі не бачили”, — зазначив прессекретар фонду “Идите лесом” Іван Чувіляєв.

Перебування на фронті для російських солдатів — це квиток в один кінець, кажуть правозахисники. Заклики дружин і матерів повернути їхніх чоловіків і синів із передової влада жорстко припинятиме.

“Усі, хто перебуває на фронті, буде там перебувати до кінця свого життя або до кінця війни. Що стосується протестів дружин і матерів, тут просто немає чого нам особливо сказати. Як тримали на фронті мобілізованих, так і триматимуть”, — акцентував Чувіляєв.

За даними української розвідки, щомісяця Кремль відправляє на війну проти України понад 20 тис. осіб.

Читайте також: За рахунок чого Росія забезпечує перевагу в живій силі на фронті, пояснив Попович

Як повідомлялося раніше, у Росії поліція проводить облави на молодих людей. Потенційних строковиків шукають у гуртожитках, магазинах, кафе і в університетських аудиторіях. Хлопців хапають у метро і на вулицях. 

Читайте такожПутін доручив провести призов із використанням єдиного реєстру повісток: що відбувається з мобілізацією в РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір