Позиція Туреччини щодо членства Швеції в НАТО пом’якшилася — які умови висунула Анкара (ВІДЕО)

Прапори НАТО і Швеції. Фото: eurointegration.com

Швеція стала на крок ближче до членства в НАТО. Комітет парламенту Туреччини підтримав ратифікацію протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу. Тепер це питання має розглянути генеральна асамблея Великих національних зборів Туреччини. За словами президента Ердогана, прискорити ратифікацію вступу Швеції до НАТО можуть позитивні зрушення щодо продажу Анкарі винищувачів F-16, інформує FREEДОМ.

Якщо Туреччина ратифікує заявку Швеції в НАТО, то Сполучені Штати мають схвалити продаж Анкарі винищувачів F-16, заявив Реджеп Таїп Ердоган.

За даними Reuters, питання про членство Швеції в Альянсі президенти США і Туреччини обговорювали на зустрічі під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі. 

Вашингтон виключив Анкару з програми зі створення винищувачів п’ятого покоління F-35 — через те, що Туреччина купила в Росії системи ППО С-400. Тож тепер Анкара намагається придбати у США більше винищувачів F-16. 

“Що стосується розвитку подій щодо F-16, Байден сказав, що в нього позитивна перспектива і що він готовий зробити будь-яку пропозицію Конгресу з цього питання. Звичайно, єдине, що цікавить їх, це наш підхід, особливо щодо Швеції. Вони сказали, що їх дуже хвилює рішення, яке ухвалить наш парламент щодо Швеції”, — заявив Ердоган.

Крім дозволу на продаж винищувачів F-16, Туреччина вимагає, щоб Канада скасувала ембарго на постачання зброї. За даними агентства Reuters, Канада погодилася відновити переговори з Анкарою щодо скасування експортного контролю на деталі безпілотників, включно з оптичним обладнанням. Оттава призупинила експорт деяких безпілотних технологій до Туреччини 2020 року.

На думку експертів, Вашингтон зацікавлений у тому, щоби найближчим часом завершити процес вступу Швеції до НАТО.

“Цей процес надто затягнувся, а в США починаються передвиборчі перегони, і я думаю, що Байден хоче розв’язати це питання якнайшвидше, доки не розпочалися спекотні президентські дебати в США. У розмові з президентом Байденом глава Туреччини Ердоган, схоже, продемонстрував певний прогрес у тому, що Туреччина просунеться вперед із протоколом про приєднання, якщо Конгрес США просунеться з продажем F-16. Тепер ситуація така, що обидві сторони очікують першого кроку, і потенційно він може йти від Анкари”, — сказав аналітик з питань зовнішньої політики Туреччини Бату Коскун.

На липневому саміті Альянсу Ердоган пообіцяв розглянути заявку Швеції на вступ до НАТО. А Стокгольм, зі свого боку, зобов’язався підтримати боротьбу Туреччини з тероризмом.

Читайте також: Росія стимулювала прискорення розширення НАТО на схід — подробиці від Ференса

Прямий ефір