Виробництво зброї, робота з НАТО, нові правила мобілізації: президент Зеленський підсумував 671-й день війни

Володимир Зеленський. Скриншот: uatv.ua

Україна мусить виробляти самостійно або спільно з партнерами усе, що необхідно для захисту від будь-яких форм російської агресії. Це можливо забезпечити. Про це заявив президент України Володимир Зеленський сьогодні, 26 грудня, у вечірньому зверненні до громадян, інформує FREEДОМ.

“Складний день. Щойно була доповідь щодо обстрілу Херсона. Російський удар по залізничному вокзалу. Евакуаційний поїзд. Усі служби зараз на місці. Кількість убитих і постраждалих наразі встановлюється. На місці було багато цивільних. Усі оновлення інформації будуть представлені відповідними службами”, — поінформував глава держави.

Верховний головнокомандувач провів кількагодинну Ставку, яка майже вся була присвячена виробництву української зброї в наступному році.

“Щодо всіх елементів — від артилерії до дронів і ракет. Щодо кожного пункту — детальна розмова, детальне з’ясування щодо підприємств, контрактів, державних інвестицій у виробництво. За участю всіх, хто відповідає за результат для держави. Мінстратегпром, Міноборони, Генеральний штаб, головком. Намітили з прем’єр-міністром, який обсяг коштів треба спрямувати в “оборонку” прискорено”, — розповів Зеленський.

Також, за словами президента, урядовці мають визначитися з усіма завданнями для дипломатичної роботи наступного року — саме щодо домовленостей із партнерами стосовно виробництва зброї, постачання компонентів та обладнання.

“Абсолютно всі плани, чіткий алгоритм дій — все основне має бути визначено для нашого оборонного комплексу, щоб наступний рік був максимально продуктивним. Звичайно, докладно обговорили на Ставці й ситуацію на фронті — усі напрямки, доповіді командувачів. Окрема вдячність нашим Повітряним силам — хороша робота по окупантах у Криму”, — сказав глава держави.

Провів Зеленський й нараду щодо роботи з НАТО наступного року. В ній взяли участь голова Верховної Ради України, прем’єр-міністр, профільна віцепремʼєр-міністерка, міністр закордонних справ, міжнародники Офісу президента.

“Стратегія України у відносинах з Альянсом абсолютно зрозуміла — це фундамент безпеки і для України, і для всієї Європи разом з Україною. Під таку стратегію формуємо й відповідну тактику дій. Зовнішня політика, комунікація, інституційні кроки в нашій державі. Все має бути максимально змістовним”, — наголосив президент.

Увечері глава держави говорив із Вселенським патріархом Варфоломієм.

“Подякував йому за привітання українців та всієї України з Різдвом Христовим та за незмінну підтримку нашого народу, нашої держави. Фанар бере участь у роботі щодо формули миру. І це важливо, що й духовні лідери світу залучені до цієї спільної роботи — роботи світової більшості. Ми маємо разом — усі у світі — продовжувати наш тиск на російську державу. Це справедливо”, — заявив Зеленський.

Також сьогодні почалася дискусія щодо нових правил мобілізації. Є законодавча пропозиція, яку військове командування, Міністерство оборони, інші залучені органи представили у Верховну Раду України.

“Буде правильним, щоб такі норми обговорювалися та ухвалювалися не кулуарно. А так, щоб люди розуміли, яке бачення у військового командування, які мотиви в тих чи інших правил та умов, що пропонують депутати, та як розв’язуються питання, які вже є в наших воїнів у Силах оборони. Закон — це те, що стосується всіх. Кожного в державі. Буде правильно, щоб на базі комітету Верховної Ради України військові разом із депутатами визначились із тим, як саме на законодавчому рівні має бути забезпечений наступний рік для наших Сил оборони. Чекаємо на остаточний текст закону”, — сказав президент.

І, звичайно, глава держави висловив вдячність українським воїнам.

“Сьогодні є за що особливо відзначити воїнів ГУР, а саме — спецпризначенців із підрозділу Тимура та воїнів нашої 24-ї окремої механізованої бригади. Молодці, хлопці! Я дякую всім, хто дбає про Україну! Я дякую всім, хто пам’ятає, що результат для України потрібен кожного дня — максимальний результат”, — резюмував Володимир Зеленський.

Читайте також: 31 держава готова надати Україні довгострокові гарантії безпеки — огляд (ВІДЕО)

Прямий ефір