У 2024 році головне завдання України — це відносини з НАТО, — Попов

Україна — НАТО. Ілюстрація: armyinform.com.ua

НАТО — найнадійніша гарантія безпеки для України. Саме тому в 2024 році головним зовнішньополітичним завданням для України є вибудувати відносини з Альянсом. Таку думку сьогодні, 26 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Українське керівництво на всіх майданчиках підкреслює, що вступ до НАТО є найнадійнішою гарантією безпеки України й всі інші процеси не є заміною. Тому на вашингтонському саміті НАТО в липні 2024 року Україна розраховує на отримання запрошення до членства. Залежно від того, що буде з війною на той момент. Це може бути відкладене запрошення — тобто НАТО запрошує Україну вступити одразу після закінчення війни. Ці формулювання дипломати обговорюватимуть досить довго. Це головне зовнішньополітичне завдання. У 2023 році ми отримали рішення Ради ЄС про початок переговорів про членство України в Європейському Союзі. Це найбільша політична перемога цього року. А ось у 2024 році головне завдання — це відносини з НАТО”, — сказав він.

Річна національна програма в рамках співробітництва України та НАТО (РНП) — документ, що визначає ключові реформи, які необхідно впровадити Києву за підтримки НАТО, щоб наблизитися до членства в блоці.

“Це залежить і від виконання Україною програми співпраці. Це розширена програма співпраці, яка здебільшого стосується реформи військового сектору. Україна готова виконати всі ці плани, всю цю дорожню карту”, — наголосив Попов.

РНП має п’ять основних розділів:

  • політичні та економічні питання;
  • оборонні та військові питання;
  • ресурсні питання;
  • питання безпеки;
  • правові питання.

Питання тісної співпраці з НАТО залежить не лише від виконання Україною всіх вимог. Альянс також має продемонструвати готовність долати так звані “червоні лінії” Кремля, який категорично не допускає вступу України до НАТО.

“Це стосується і політичного рішення — тобто чи готові члени НАТО прийняти це рішення в умовах протидії Росії. Ми бачимо, що представники Росії кажуть, що для них це “червоні лінії”. Будь-які рухи щодо вступу України до НАТО для них є неприйнятним”, — резюмував експерт.

Читайте також: Україна стане невіддільною частиною НАТО, але коли закінчить війну з Росією справедливим фіналом, — Подоляк

Прямий ефір