Росія намагається повернути повний контроль над Сербією через акції протесту в країні, — Чаленко

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Сербії відбувається спроба Кремля, по-перше, отримати назад повний контроль над сербською владою, а, по-друге, наступною стадією буде розпалювання конфлікту між Косово і Сербією, що відбувалося останніми місяцями. Про це сьогодні, 25 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко, коментуючи протести у країні.

Він нагадав, що позачергові парламентські вибори відбулися саме через активну протестну ситуацію в Сербії. Це була спроба “пригасити полум’я”.

“Як виявилося, за офіційною лінією, Сербська прогресивна партія, до якої має стосунок президент Вучич, набрала майже 47%, що дає їй можливість не створювати коаліції. Вони мають однопартійну більшість за результатами цих виборів. І опозиція розуміє, що можливості зараз впливати на Вучича зменшуються, і пішли більш активні дії. Але з Києва складно судити, були чи ні фальсифікації”, — сказав Чаленко.

Політолог зазначив, що якщо сьогодні є причини не довіряти, то в будь-якій виборчій системі є можливість перевірити ще раз результати голосування, хоча б звірити з протоколами. Цей процес можна провести.

“Мені не подобається зараз те, що Вучич і його люди називають це все “майданізацією” Сербії. Він це показує як щось негативне, хоча зараз чудово видно, що Росія через ці акції протесту намагається повернути повний контроль над Сербією. І вже чуємо заяви, що нібито російські спецслужби передавали плани, як ці протести мають відбутися. Ця гра вже не вперше проводиться Кремлем, щоб зіграти в хорошого і поганого поліцейського, і таким чином згорнути шлях Сербії з євроінтеграції, на яку останнім часом веде її президент Вучич, повернути її в промосковське бачення ситуації. У цьому є зараз дуже великі ризики, тому замість того, щоб радикалізувати ситуацію в країні, Вучичу було б набагато краще розвіяти ці сумніви, які є сьогодні в Сербії, законними способами, показати, що ніякої фальсифікації не було”, — висловився він.

Політолог уточнив, що, якщо все-таки ситуація загострюватиметься, то очевидно, що доведеться знову йти на чергову виборчу кампанію.

Чаленко вважає, що те, що відбувається в Сербії, вигідно Росії з точки зору повернення контролю над Вучичем.

“Тому що Вучич останнім часом через перемовини по лінії Косово – Боррель – Сербія трохи мігрував від російської позиції, і Кремлю доводилося це коментувати як “вони розуміють ситуацію, що склалася. Як Сербія одна нещасна, її оточили вороги і вона повинна діяти подібним чином”. Але такі речі Росія зараз використовує, до речі, за аналогією з 2013-2014 роками в Україні. Єдина різниця — у Сербії немає з Росією єдиного кордону”, — резюмував глава Центру аналізу та стратегій.

Зазначимо, у Сербії весь тиждень після парламентських виборів не вщухають акції протесту. Представники опозиції звинуватили правлячу партію, яка отримала більшість, у фальсифікаціях. Учора мітингувальники прорвалися до будівлі парламенту. Президент Александр Вучич записав спеціальне звернення до нації, заявив, що ситуація під контролем, про революцію не йдеться. Тих, хто спробує прорватися до міськради Белграда, близько 1200 осіб, — “бунтівники і головорізи будуть затримані”.

Читайте також: Дружба з РФ і бажання увійти до ЄС: як Белград намагається всидіти на двох стільцях – підсумки виборів у Сербії в огляді експерта

Нагадаємо, завідувачка кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету ім. І. Мечникова Ольга Брусиловська висловила думку, що серби отримують російську пропаганду одразу двома каналами — через сербські ЗМІ, і через російські, оскільки розуміють російську мову. На цю пропаганду вони “підсіли” ще до повномасштабної війни РФ проти України, і вторгнення нічого для них не змінило.

Прямий ефір