Збереження ХАМАСу означатиме поразку Ізраїлю: план Єгипту прокоментував Зільбер

Шахта тунелів ХАМАС у секторі Гази. Фото: ap.org

План, який пропонує Єгипет для закінчення війни в секторі Газа, передбачає збереження ХАМАСу. А збереження ХАМАСу в цій ситуації означатиме для Ізраїлю поразку. Таку думку сьогодні, 25 грудня, коментуючи пропозицію Єгипту щодо закінчення війни, висловив в ефірі телеканалу FREEДОМ ізраїльський журналіст, головний редактор “Лучшего радио” Цві Зільбер.

Зазначимо, план, який запропонував Єгипет, складається з трьох етапів. Згідно з першим етапом, Ізраїль має встановити в анклаві режим тиші на два-три тижні в обмін на звільнення 40 заручників. Під час другого етапу Єрусалим має сформувати в Газі уряд, до якого ввійдуть також представники ХАМАС і ФАТХ, а бойовики повинні будуть повернути тіла солдатів і звільнити жінок-військовослужбовців. На третьому етапі оголошується про завершення військової операції та звільнення заручників, які залишилися.

“Єгипетська пропозиція повністю відповідає інтересам ХАМАСу. ХАМАС хоче, щоб Ізраїль припинив бойові дії, хоче обміняти всіх на всіх, а там саме так і йдеться. Це означає, що Ізраїль має відпустити багато тисяч палестинських бойовиків, які перебувають в ізраїльських в’язницях, були заарештовані й отримали різні терміни за терористичну діяльність. Причому вивезти їх не в сектор Гази, а на західний берег, де ХАМАС моментально зможе за допомогою цих людей захопити владу”, — пояснив Зільбер.

Він звернув увагу, що ХАМАС від самого початку припускав, що в обмін на ізраїльських заручників отримає усіх палестинських в’язнів.

“І тоді, якщо Ізраїль, припустімо, на цю угоду погодиться, в чому тоді був сенс усіх цих жертв, усіх бомбардувань і всіх цих ліквідацій тунелів? Навіщо треба було це робити, коли можна було одразу сказати ХАМАСу: “Сідаймо і міняємо всіх на всіх”. Сенсу немає. І це означало б поразку Ізраїлю. Те, що Єгипет це розтягує для того, щоб виглядало як якийсь дипломатичний процес, суть від цього не змінюється. Суть — це збереження ХАМАСу, ухвалення всіх його умов, дотримання всіх інтересів ХАМАСу і можливих для ХАМАСу наступного дня після припинення вогню вилізти з бункера із зеленими ганчірками та заявити, що вони перемогли на Близькому Сході. Це вважатиметься саме так”, — упевнений головний редактор “Лучшего радио”.

На його думку, для Ізраїлю в цій ситуації немає якогось ідеального рішення.

“Ми вибираємо між дуже поганим і дуже-дуже поганим. І, звісно, життя ізраїльських заручників — у великій небезпеці. Від самого початку було зрозуміло, що є дві мети: знищення ХАМАСу і звільнення заручників. Вони одна одну виключають. Якщо ми будемо знищувати ХАМАС, то з великою ймовірністю заручники не виживуть. Якщо ми звільнятимемо заручників, значить, ми не знищимо ХАМАС, тому що його головною вимогою буде припинення вогню, припинення війни та повернення до ситуації, яка була до 6 жовтня, щоб вони могли й пострілювати”, — зауважив Зільбер.

Він додав, що була третя мета: з Гази більше ніколи не повинна виходити загроза Ізраїлю.

“Ця мета збігається з першою — це знищення ХАМАСу, і вони обидві суперечать другій меті — порятунку заручників. Але не можна скидати з рахунків проблему із заручниками. Ізраїль не може воювати так, ніби їх немає. Це дуже величезна проблема. Є страшний тиск з боку сімей, які вимагають звільнити їхніх близьких за будь-яку ціну і готові виходити на масові демонстрації”, — заявив ізраїльський журналіст.

Зільбер вважає, що якщо ізраїльський уряд піде на нову угоду, це матиме для Ізраїлю дуже погані наслідки на Близькому Сході.

“Це означатиме, що можна починати готуватися до наступного кровопролиття і цілу низку інших негативних наслідків. Евакуйовані не захочуть повертатися до своїх домівок, тому що це занадто небезпечно. Є величезна кількість негативних наслідків для Ізраїлю, якщо уряд дійсно на це піде”, — резюмував він.

Читайте також: Рано говорити про якусь угоду з ХАМАС, вона має бути на умовах Ізраїлю, — віцеспікер Кнесету

Нагадаємо, бойовики ХАМАС відкидають пропозицію Ізраїлю про тижневе перемир’я в обмін на звільнення заручників.

Прямий ефір