Рано говорити про якусь угоду з ХАМАС, вона має бути на умовах Ізраїлю, — віцеспікер Кнесету

Євген Сова. Скриншот: uatv.ua

У матеріалі The Wall Street Journal дуже багато неточностей, тому що ситуація змінюється буквально щодня. Ізраїль, як держава, готовий був зупинитися, щоб повернути максимальну кількість своїх громадян, як це було в першу угоду. Про це сьогодні, 22 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив віцеспікер Кнесету, депутат партії “Наш дім Ізраїль” Євген Сова.

“Але тоді, я нагадаю, ХАМАС просив про це. Це було результатом наших воєнних дій у північній частині сектора, коли ХАМАС розумів, що йому потрібен цей перепочинок. І сьогодні, з того, що я чую і знаю, не бачу жодних причин для того, щоб Ізраїль просив про цей перепочинок. Тому почнемо з того, що постановка питання про те, що нібито ХАМАС відкидає пропозиції Ізраїлю, вона не зовсім точна з точки зору ситуації на місці”, — сказав він.

Депутат нагадав, що в Ізраїлю є дві основні цілі цієї операції в секторі Гази. Перша — знищення військового та адміністративного контролю ХАМАСу, щоб він за підсумками цієї війни не залишався в секторі, не зміг погрожувати Ізраїлю, не зміг контролювати сектор Гази. І друга — повернути ізраїльських громадян, яких викрав ХАМАС.

“Усе ще в його руках перебуває 125 осіб. Повертаючись до першої угоди, яка була і яку затвердив уряд Ізраїлю, то ХАМАС тоді дав зобов’язання допустити представників Червоного Хреста до наших викрадених громадян. Звісно, цього не було зроблено. Відповідно, покладатися на нову угоду, що ХАМАС нібито протягом шістьох днів буде, наприклад, як знову ж таки, я посилаюся на The Wall Street Journal, я не кажу зараз позицію нашої країни, було б неправильно. Тому що ми зі свого боку дозволяємо як уряд, як держава, наприклад, щоб гуманітарні вантажі заходили в південну частину. І це, до речі, нам дуже не подобається, це могло бути стати частиною перемовин”, — каже Сова.

Він пояснив, що постачання якраз гуманітарних вантажів могло б стати частиною цих перемовин, якщо ХАМАС так зацікавлений у ситуації в південній частині сектору, де є населення, зокрема і його бойовики (є чимало бойовиків, які склали зброю і під виглядом цивільних перейшли в південну частину).

“Ви хочете перемовин, ви хочете перепочинку, ви хочете 200, 300, 400 вантажівок із гуманітарною допомогою — будь ласка, поверніть нам за кожну вантажівку наших людей. Ця постановка, на жаль, не була зроблена, і нам це дуже не подобається. Ми вважаємо, що це неправильно, тим більше, коли на нас чинять певний тиск. Назвемо це проханням наших американських союзників”, — уточнив віцеспікер Кнесету.

Тому, зазначив він, є речі, які зливаються в пресу, а є речі, які відбуваються на місці. На місці армія Ізраїлю продовжує вести бойові дії, практично зачищена північна частина, хоча там періодично виникають сутички з військовими.

“У нас, на жаль, є втрати, кожного дня втрачаємо наших солдатів. Але з іншого боку, у нас є і досягнення, тому що ті речі, які ми зробили в цій війні, в цій операції, вони робилися впродовж років, поки ХАМАС контролював сектор Гази, і тунелі ці величезні, і склади зі зброєю, і обстріли. ХАМАС усе ще може обстрілювати. Буквально вчора був обстріл центру Ізраїлю. У ХАМАСу є арсенал ракет. Ми приблизно розуміємо, скільки в нього залишилося. Тому вони раз на кілька днів намагаються тримати нашу службу тилу, наші міста в напрузі. Тим паче ми трошки починаємо повертатися до нормального життя з погляду навчання в школах, роботи підприємств тощо. І, звичайно ж, усе це впливає на ситуацію. Тобто поки триває операція, вони кажуть: “Ми краще обстрілюватимемо періодично Тель-Авів або міста навколо Тель-Авіва, щоб уся країна трималася в такій напрузі”. Тому я думаю, що сьогодні рано говорити про якусь угоду, і угода має бути на умовах Ізраїлю. Тобто на наших умовах, а не як це було місяць тому, коли була перша угода з ХАМАС”, — резюмував Євген Сова.

Читайте також: Війна на Близькому Сході, за якою стоїть присутність РФ, негативно впливає на допомогу Україні, — Зеленський

Нагадаємо, бойовики ХАМАС відкидають пропозицію Ізраїлю про тижневе перемир’я в обмін на звільнення заручників. Як пише The Wall Street Journal, посилаючись на єгипетських чиновників, бойовики вважають, що спершу ЦАХАЛ має припинити бойові дії та вийти із сектора Гази. Ізраїльська сторона на такі умови не згодна. Прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху заявив, що війна закінчиться тоді, коли Хамас буде знищений і всі заручники будуть звільнені.

Прямий ефір