У Росії тепер заборонені будь-які заклики до миру — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Російські поліцейські змусили прибрати напис “Мир” з вітрини книжкової крамниці в Санкт-Петербурзі. Власникам довелося підкоритися силовикам, попри те, що заборони на використання цього слова в Російській Федерації — немає, інформує FREEДОМ.

“Напис “Мир!” у нашій вітрині провисів майже два роки. Весь цей час люди запитували нас: чому вас досі не змусили його зняти? Ми наївно відповідали, що це ж заклик до миру, кому спаде на думку бути проти? Такі люди є, і вони строчать доноси. Сьогодні до нас зайшов наряд поліції і ввічливо попросив напис із вітрини прибрати. Самі дивуємося, що він провисів так довго”, — сказали працівники книгарні в коментарі інформаційному виданню “Сирена”.

“Мир — це те, що зараз у Росії немодно. Мир — це те, що не вимовляє влада взагалі. І взагалі, згадувати про те, що мир — це добре — це небезпечно. Це подразник для влади і тому робиться все, щоб це слово навіть ніде не миготіло”, — зазначила політичний аналітик Ольга Курносова.

До приходу силовиків, книжковий кілька разів зазнавав атак невідомих. Спочатку на вікні було написано “Миру — Мир” — це ще радянське гасло. Однак навесні 2023 року хтось вистрілив із пістолета в скло, його довелося поміняти. Від фрази залишилося одне слово — “Мир”. У грудні якийсь вандал домалював до нього символ російської агресії — латинську літеру “Z”. А після, судячи з усього, написав донос.

“Суспільство просякнуте духом війни, і пропаганда 24 години на добу займається подібними ефектами. І, природно, тут подібні прояви, вони будуть повторюватися, доки не зміниться позиція держави, а вона може змінитися тільки після падіння режиму. Ясна річ, що з цими правителями ніяких змін у кращий бік, у мирний бік бути не може”, — акцентував російський опозиціонер Андрій Сидельников.

Правозахисники наголошують — поліцейські не мали жодного права примушувати власників книгарні стирати слово “Мир” із вітрини. Утім, за непокору вони могли потрапити під каток репресивних законів про так звану дискредитацію російської армії, історичної пам’яті, екстремізм чи навіть тероризм. Ці розмито написані норми силовики трактують і використовують як хочуть.

“Можливо, хтось у ментівських колах хоче вислужитися. Можливо, хтось хоче справді привернути до себе увагу. Але, так чи інакше, просто так вони не приходили б. Мабуть, це зрежисована частина, щоб залякати суспільство, для того, щоб не виходили з плакатами проти війни, щоб узагалі жодних проявів у бік альтернативного від загального погляду уряду не було”, — наголосив Андрій Сидельников.

Ще одна фраза, яка діє на російських силовиків, як червона ганчірка на бика — “Нет войне”. Днями москвича з інвалідністю Дмитра Федорова затримали за те, що він написав це антивоєнне гасло пальцем на снігу. У відділенні на нього склали адміністративний протокол про дискредитацію російської армії. 

Подібних інцидентів від початку російського вторгнення в Україну правозахисники налічують близько 20 тисяч.

Читайте також: Поки Кремль вливатиме колосальні гроші у ВПК, у Росії дорожчатимуть продукти (ВІДЕО)

Прямий ефір