Справи про держзраду стали локомотивом політики ФСБ: про статистику розповів адвокат

Співробітники ФСБ. Фото: ukrinform.ua

Статистика щодо справ за статтею про державну зраду в Росії — лише верхівка айсберга, більшість з них приховується російськими спецслужбами. Про це сьогодні, 22 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів адвокат правозахисного проєкту “Перший відділ” Євген Смирнов.

“Спочатку про статистику. Ми змогли знайти 63 справи про державну зраду, які надійшли до судів, і це лише мінімум. Оскільки більшість справ про держзраду, що розглядаються в російських судах і порушуються Федеральною службою безпеки (ФСБ), вони просто приховуються спецслужбами”, — сказав він. 

Він зазначив, що будь-яке висвітлення справ про держзраду в Росії сприймається ФСБ як свого роду спецоперація.

“У них цим займається спеціальний відділ, який підносить таку інформацію в потрібний час і в потрібній кількості. Я впевнений, що багато справ про держзраду не потрапили в статистику, яку ми опублікували”, — каже він.

Смирнов наголосив, що з 2014 року, початку російської агресії, справи про держзраду стали “локомотивом політики ФСБ”.

“Із 2014 року стався перший стрибок зростання справ про державну зраду, тоді було порушено приблизно 15 кримінальних справ на тлі 2-3 звичайних кримінальних справ на рік, а з моменту вже повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми бачимо багаторазове зростання. Прогнозую, що кількість порушених справ наприкінці 2023 року може сягнути позначки у 150 або 180 кримінальних справ”, — вважає правозахисник. 

За його словами, всі справи про державну зраду в Росії використовуються виключно в політичних цілях. 

“Упевнений, що про кількість кримінальних справ і Путіну, можливо, що справи про держзраду послугували одним із кубиків у мозаїці для ухвалення рішення про повномасштабне вторгнення Росії в Україну, тому що ФСБ постійно рапортувало керівництву країни про якусь величезну кількість спійманих шпигунів, які нібито працювали в інтересах України, вивідували якісь державні секрети. Попри те, що більшість цих державних секретів просто публікувалися в новинах”, — підсумував Євген Смирнов.

Читайте також: Протесту в Росії не буде, доки силовики лояльні до режиму — думка опозиціонера

Раніше керівниця “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник заявила, що Росія переслідує “неугодних” кримчан із 2014 року. Спецслужби країни-агресора мають певну мережу людей, які доносять інформацію до силових структур.

Прямий ефір