Скільки і яких безпілотників потрібно Україні — думка експерта

SkyKnight 2. Фото: t.me/ministry_of_defense_ua

До активної фази російсько-української війни, повномасштабного вторгнення РФ, Україна підійшла, використовуючи безпілотники насамперед як інструмент розвідки. За цей час ситуація змінилася кардинально — дрони перетворилися на один із найбільш необхідних інструментів ведення активного бою. Про це сказав керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій та робототехніки Валерій Яковенко сьогодні, 22 грудня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Вони фактично забезпечують безпеку на лінії розмежування, забезпечують прикриття та наступальні операції. І зараз дрони-камікадзе є найпопулярнішим інструментом”, — наголосив гість ефіру.

За його оцінкою, до розробки та виробництва дронів в Україні залучені десятки тисяч інженерів. Наразі відбувається як запуск нових виробництв, так і навчання нових фахівців.

“Я вважаю, що зараз ця кількість зростатиме”, — додав Яковенко.

Він також повідомив, що щонайменше 200 українських компаній виробляють складні дрони великої дальності.

“Котрі працюють на дистанціях більше ніж 100 км, які іноді можуть використовуватись на дистанціях понад 1 000 км. Тут уже йдеться про високоспеціалізовані підприємства, кількість яких в Україні вже зараз становить близько 200. Насправді, набагато більше. Але офіційні цифри ми озвучуємо лише на рівні 200 компаній”, — повідомив Валерій Яковенко.

За його словами, кількість дронів, які виробляє Україна, вражає, такі обсяги неможливо було навіть уявити минулого року. Водночас експерт вважає, що сьогодні ніхто у світі не скаже, скільки ж дронів необхідно Силам оборони для успішного ведення війни.

“Україна використовує це обладнання настільки інтенсивно, що його потрібно набагато більше. І ніхто у світі не може нам підказати, яка саме кількість дронів нам потрібна. Ми повинні взяти до уваги щонайменше один простий фактор. Один оператор дрона за день активної роботи може використати 10 одиниць. За 2022 рік та частину 2023 року лише ініціатива “Армія дронів” підготувала понад 10 тис. операторів. Про що це каже? Про те, що навіть поточна пропускна здатність використання дрона складає близько 100 тис. дронів на день. І ми говоримо про те, що нам потрібна набагато більша кількість”, — пояснив керівник групи компаній DroneUA.

Читайте також: Україна показує надзвукові швидкості у постачанні на фронт нових типів дронів, — експерт у сфері безпілотних технологій

Нагадаємо, в Україні наступного року планують виготовити 1 мільйон FPV-дронів, а також понад 10 тис. ударних дронів середньої дальності польоту та понад 1 тис. безпілотників з дальністю від 1 000 км.

Прямий ефір