Мігрантів, які отримали в РФ громадянство, примушують іти у військкомат — поради правозахисниці

Паспорт РФ. Ілюстративне фото: "Сибирь. Реалии"

У Росії стає дедалі більше відомо про десятки тисяч випадків, коли мігрантів силовими методами примушують підписати контракт із Міноборони РФ. Кремль вирішив відволікати росіян боротьбою з “ворогами”. “Ворогами” для РФ є незахищені групи населення. Не бути блакитнооким блондином у країні — це вже гарантія того, що поліцейські вас зупинять. Про це сьогодні, 21 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила правозахисниця, безоплатна юристка для мігрантів Валентина Чупик.

“Закони в Росії найменше цікавлять правоохоронні органи, а з правоохоронних органів вони найменше цікавлять Міністерство внутрішніх справ. До мене звертаються ті, кому вручають паспорт разом із повісткою, і я їм усім кажу: “Навіщо отримували паспорт?”. Безумовно, це незаконно. Людина має стати на військовий облік протягом 30 днів, якщо вона військовому обліку взагалі підлягає, або вона має піти та довести, що вона військовому обліку не підлягає”, — зазначила вона.

Чупик повідомила, що минулого року до неї зверталися сотні чоловіків, яких силоміць змушували підписати контракт, били їх. Правозахисниця радила таким людям викидати російський паспорт і їхати з РФ.

“Я рекомендую всім мігрантам зупинятися на дозволі на проживання. Абсолютна більшість так і робить. Далеко не всі, переважно громадяни Таджикистану, беруть паспорти. Інші громадяни менше перебувають під впливом російського телебачення. Річ у тім, що з центральноазійських республік безплатну трансляцію російського телебачення здійснює тільки Таджикистан, і там дуже поганий доступ до інтернету. Тому у громадян Таджикистану, на мій погляд, немає альтернативної інформації. Вони не розуміють, що їм “світить”, вони отримують російське громадянство”, — висловила думку правозахисниця.

Вона додала, що згідно зі статистикою, кількість мігрантів з Узбекистану, Киргизстану і Казахстану, які отримали російські паспорти, близька до нуля.

“Не тому, що їм не дають, а тому, що вони не беруть”, — зауважила Чупик.

Читайте також: Репресії перед президентськими виборами в Росії мають посилитися — думка Гозмана

Нагадаємо, в Росії в останні кілька місяців почастішали облави на мігрантів. Їх відловлюють на ринках, будівництвах, у гуртожитках і мечетях. Силовики влаштовують рейди разом зі співробітниками військкоматів, вручаючи спійманим повістки або відразу доправляючи їх до військкомату.

Прямий ефір