Неугодні відеоігри: чому Кремль збирається забороняти росіянам грати (ВІДЕО)

Володимир Путін. Скріншот: YouTube/Ходорковський LIVE

Перевірити відеоігри на відповідність російським законам доручив уряду президент РФ Володимир Путін. При цьому, що збираються робити з неугодними іграми, не уточнюється. Крім цього, уряд має розробити заходи щодо розвитку російського суверенного ринку відеоігор, передає FREEДОМ.

Путін, який не вміє користуватися комп’ютером, доручив своїм підлеглим з уряду шукати злочини у відеоіграх. Відповідна інформація з’явилась на сайті Кремля.

Експерти зазначають, що особисто ініціювати перевірку відеоігор на відповідність російським законам Путін не міг, адже не розуміє в них зовсім нічого і знаходиться на відстані декількох світлових років від інформаційних технологій. Лобувати цю тему вирішив хтось із його оточення з корисливих спонукань — ринок відеоігор у Росії великий — оцінюється в 177 млрд рублів.

“Тема цікава та грошова. Здавалося б, от і на цій темі попиляти трохи грошей. Це типова абсолютно для Росії ситуація, коли є якась галузь, у цій галузі з’являються гроші. І одразу ця кодла, яка зібралася навколо Путіна, починає нею цікавитися, вони як шакали починають бігати навколо цієї теми і намагатися щось там відірвати”, — заявив Михайло Климарьов, директор “Товариства захисту інтернету”.

Згідно з опитуваннями, понад 60% росіян грають у відеоігри. Влада хоче, щоб вони були саме російськими, і тому Путін доручив уряду вжити заходів щодо підтримки вітчизняних розробників. За словами експертів, насправді російські ігрові компанії за кошти з російського бюджету випускатимуть низькопробні кон’юнктурні роботи. Грубо кажучи, пиляти підряди, як це відбувається вже сьогодні.

“Є така організація, яка називається “Інститут розвитку Інтернету”. І в цієї організації якесь абсолютно шалене фінансування, там мільярди, сотні мільярдів доларів. І, загалом, зараз ці компанії на замовлення буквально розпилюють ось ці бюджетні гроші. Що там буде, який із них буде економічний ефект? Це нікого вже насправді не цікавить. Головне ці гроші просто акуратно розпиляти”, — каже Климарьов.

Також влада сподівається на підтримку консервативного населення Росії, яке насторожено ставиться до технологічного прогресу. Тому найближчим часом варто очікувати на пропагандистську кампанію Кремля, в якій переконуватимуть росіян у негативному впливі відеоігор на психіку.

“Це все псевдотурбота про людей. Щоб потім показати у програмі “Время”, що “наші російські депутати працюють, і держава працює, і Роскомнагляд займається справою, обмежують шкідливий контент і захищають російських дітей від згубного впливу Заходу”. Найзгубніший вплив це депутати, це російський президент. І всі ці ось Роскомнагляди та інші — виключно вони погано впливають на російське населення і на дітей у тому числі”, — сказав журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.

Водночас, за словами експертів, повністю заборонити відеоігри російська влада поки не має технічної можливості — у країні сильно розвинене так зване піратство — крадіжка цифрового контенту. У найвразливішому положенні онлайн ігри, блокувати інтернет-сервери російські силовики вже навчилися.

Прямий ефір