У Росії відловлюють мігрантів і відправляють на війну — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: daily.dialog.ua

У Росії за останні кілька місяців почастішали облави на мігрантів. Їх відловлюють на ринках, будівництвах, у гуртожитках і мечетях. Силовики влаштовують рейди разом зі співробітниками військкоматів, вручаючи спійманим повістки або одразу доправляючи їх до військкомату, повідомляє FREEДОМ.

Основна маса російських мігрантів — це вихідці з колишніх радянських республік, які прибули до Росії на заробітки. Багато хто з них уже встиг отримати російське громадянство, яке з бажаної переваги перетворилося на фактор ризику.

“Допоки ця диктатура існує, гайки закручуватимуться, все знищуватиметься. Поле зачищатиметься. Яку саме форму це набуватиме — часткової мобілізації, повної мобілізації, нових законів, за якими можна буде призивати інвалідів, кого завгодно ще”, — каже прессекретар фонду “Идите лесом” Іван Чувіляєв.

У травні президент Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства іноземцями, які уклали контракт із Міноборони РФ і воюють на території України. За словами самих мігрантів, влада всіма способами чинить тиск, щоб ті отримували російське громадянство.

“Влада намагається призвати до армії всіх, кого може. Для цього використовують методи і батога, і пряника. Когось забирають силою, когось під загрозою кримінального переслідування також примушують укласти контракт. Деяких навпаки, як мігрантів, в обмін на громадянство намагаються схилити вступити до збройних сил”, — сказав адвокат правозахисного проєкту “Первый отдел” Євген Смирнов.

Виходець із Таджикистану, 35-річний Бехруз отримав громадянство РФ за пів року до повномасштабного російського вторгнення до України, а кілька днів тому йому прийшла повістка. Тепер чоловік збирається покинути Росію якомога швидше.

“Прямо у двері засунули повістку. Я зараз роботу свою дороблю і поїду. Можливо, наприкінці цього тижня, можливо, наступного. Я точно не хочу ні на яку війну їхати. І жити так не хочу більше. Ідеш щоразу до метро і думаєш, стоїть там хто-небудь чи ні. І куди поїдеш, на роботу чи у військкомат. Через усе це і так постійно нервуєш. Я сюди жити приїхав і працювати, а не вмирати”, — заявив житель Росії в інтерв’ю виданню “Север.Реалии”.

На брак робочої сили скаржаться керівники підприємств у різних секторах російської економіки. У липні 2023 року 42% промислових підприємств зіткнулися з проблемою дефіциту працівників. За словами правозахисників, однією з причин кризи є низькі правові гарантії для мігрантів у Росії, особливо тих, хто прибуває з азійських країн.

“Можливість легко потрапити до армії, коли людина опиняється не в тому місці, не в той час, не в того роботодавця, і їде воювати до України. Впливають на бажання багатьох мігрантів приїжджати до Росії також кримінальні переслідування і вимагання грошей. І згідно із заявами російської влади, є значна нестача вже не тільки в чисельності в армії, але також і в загальній трудовій силі в країні”, — коментує Смирнов.

За зібраними журналістами з відкритих джерел даними, від початку повномасштабного вторгнення до України загинуло щонайменше 39,5 тис. російських військовослужбовців. Реальна цифра набагато вища. Найбільше “похоронок” надходить до Свердловської і Челябінської областей, а також до Башкирії та Бурятії.

Читайте також: Облави в найпрестижнішому виші: у Росії полюють на потенційних призовників (ВІДЕО)

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, втрати російської армії в особовому складі після початку повномасштабного вторгнення до України перевищили 349 тис. військових. Лише за останню добу Сили оборони України ліквідували на фронті близько 890 російських загарбників, а також знищили 23 бойові броньовані машини, 16 танків, 16 артилерійських систем та дві реактивні системи залпового вогню.

Прямий ефір