Єменські хусити створюють загрозу в Червоному морі: які вживаються заходи протистояння (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сполучені Штати створили морську коаліцію, а також оголосили про початок операції “Страж процвітання” в Червоному морі для боротьби з єменськими хуситами. Усе через їхні атаки на торгові судна. У Пентагоні зазначили, що дії хуситів загрожують вільній торгівлі, наражають на небезпеку моряків і порушують міжнародне право, повідомляє FREEДОМ.

Єменські хусити підняли повстання проти влади 2004 року, поступово встановивши контроль над частиною країни, зокрема захопивши столицю Сана. Бойовики отримують підтримку від Ірану, а також іншого терористичного угруповання — “Хезболли”. Раніше хусити оголосили війну Ізраїлю і періодично обстрілюють його територію. А 19 грудня вони заявили, що захопили ізраїльський корабель.

“Провели військову операцію в Червоному морі, в результаті якої був захоплений ізраїльський корабель. Його супроводжено до узбережжя Ємену”, — повідомив представник військового керівництва хуситів Яхья Сареа.

Крім захоплення кораблів хусити також обстрілюють практично всі судна, які проходять через Червоне море. Аналітична компанія Lloyd’s List підрахувала, що з 14 листопада хусити атакували щонайменше 10 комерційних суден. Унаслідок цього транспортні компанії припиняють ходити через Суецький канал, а нафтогазові компанії призупиняють постачання нафти через Червоне море. Існує альтернативний шлях в обхід Африки, однак це призведе до зростання витрат на пальне і збільшить терміни доставлення.

“Це дуже потужний удар по економіці як Європи, так і Китаю, Індії та інших країн Азії. Йдеться про потік суден у 20 тисяч. Є повідомлення про те, що фіксуються відмови від проходження цим каналом, і страхові компанії значно підняли ціну, якщо взагалі не відмовляють у страхуванні суден, які йдуть через Червоне море”, — зазначив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

У відповідь на терористичні дії хуситів США вирішили сформувати морську коаліцію, яка гарантуватиме безпеку комерційних суден у Червоному морі. Крім Штатів, у ній беруть участь Канада, Велика Британія, Франція, Нідерланди, Італія, Іспанія, Норвегія, Сейшельські острови та Бахрейн. Зокрема, міністр оборони США Ллойд Остін, який оголосив про початок операції із захисту суден “Страж процвітання” в Червоному морі, відвідав Бахрейн.

“Усі країни мають право на вільне і законне пересування в міжнародних водах. Але сьогодні це основоположне глобальне право перебуває під новою загрозою внаслідок абсолютно неприйнятних нападів єменських хуситів на торгові судна… Ми почали операцію “Страж процвітання” під егідою об’єднаних морських сил. У цій операції беруть участь понад десяток країн з усього світу, які здійснюватимуть спільне патрулювання в Червоному морі та Аденській протоці”, — заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Про заходи, які покладуть край атакам хуситів у Червоному морі, також заявила Франція.

“Ми знаємо, що вони часто підтримуються Іраном, запускають ракети, запускають дрони та захоплюють судна. Це має припинитися. Ви бачили, що ми вирішили посилити наше співробітництво у боротьбі з терористичною загрозою в Червоному морі. Дії вживатимуться в координації з нашими союзниками”, — повідомила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Поки що коаліція не повідомляла про те, які дії, крім патрулювання, вживатиме, щоб гарантувати безпеку суден у Червоному морі. Однак експерти зазначають, що буде залучена ППО і ракетні атаки у відповідь.

“Простим патрулюванням не обійдеться, це патрулювання допомагало проти сомалійських піратів десь у цьому районі. Тут, по-перше, необхідна ППО, яка збиватиме ракети, випущені хуситами; і по-друге, тут не обійдеться, на жаль, без ударів по військовій інфраструктурі, яка забезпечує терор у світі на Червоному морі. Тобто по місцях базування ракет. У пріоритеті — пускові установки, надводні дрони, які передав Іран, а також по місцях, де зберігаються ракети. Ось по всіх цих об’єктах, найімовірніше, ми побачимо ракетно-бомбові удари з боку коаліції, яка має намір захищати безпеку в Червоному морі”, — висловив думку Сергій Данилов.

Тим часом представники єменських хуситів уже заявили, що попри нову військову коаліцію на чолі зі США в Червоному морі, вони продовжать атаки на торговельні судна, що прямують до Ізраїлю.

Читайте також: Війна Ізраїлю з “Хезболлою” триває, Іран кинув ХАМАС “у топку”, — професор

Прямий ефір