Велика Британія та Україна хочуть підписати угоду про підтримку військово-морських сил — коментар експерта

Прапори Великої Британії та України. Фото: ukrinform.ua

Велика Британія завжди допомагала Україні, і у військово-морській частині, тим паче тому, що для британців свобода судноплавства — це одне з основоположних міжнародних і внутрішньополітичних положень. Ну і неважливо, де порушуються права судноплавства — у Чорному морі чи в Південно-Східній Азії. Про це сьогодні, 20 грудня, коментуючи в ефірі телеканалу FREEДОМ намір підписати Україною та Великою Британією угоди про підтримку та зміцнення військово-морського потенціалу, заявив військовий моряк у відставці, керівник програм безпеки Центру глобалістики “Стратегія XXI” Павло Лакійчук.

За його словами, питання підписання угоди між Україною та Великою Британією розглядали давно, приблизно з 2018-2020 року.

“Широкомасштабне вторгнення змінило плани, але ніхто від них не відмовився. І спасибі британцям, вони завжди нам допомагали, зокрема у військово-морській галузі. Коли ми говоримо про поповнення наших військово-морських сил, це серйозний внесок”, — зазначив Лакійчук.

Він наголосив, що особливо важливим зараз є обмін розвідувальною інформацією, про яку також йтиметься в угоді.

“Уже зараз такий обмін здійснюється. Розвідка — це запорука успіху”, — додав експерт.

Читайте також: Україні вдається знешкоджувати міни на узбережжі Чорного моря поблизу пляжів, — Риженко

Нагадаємо, Велика Британія та Україна можуть підписати угоду, згідно з якою впродовж 10 років Лондон надаватиме Києву підтримку в галузі зміцнення військово-морського потенціалу. Також планується включити в документ положення про фінансову допомогу та обмін розвідувальними даними.

Прямий ефір