2023-й став роком найбільшого спротиву українського населення Криму російській окупації — аналітика (ВІДЕО)

У тимчасово окупованому Криму. Фото: t.me/yellowribbon_ua

З початком повномасштабного вторгнення Росії до України так звана “влада” в окупованому Криму посилила репресії проти корінного населення півострова. За офіційними даними, більша частина політв’язнів там — це кримські татари. Продовжує Кремль і мілітаризацію півострова, повідомляє FREEДОМ.

За час окупації Росією 2023-й став роком найбільшого спротиву українського населення півострова Крим російській агресії. Кримські татари стали частіше висловлювати протест кремлівському режиму: одиночні пікети, вивішування українських прапорів, псування окупаційної символіки.

“Ми бачимо зростання кількості проукраїнських протестів на території українського півострова. Цифри, про які ми знаємо з окупаційних судів, це щонайменше 517 випадків притягнення до адміністративної відповідальності. Взагалі випадків є більше, але це ті вже винесені рішення так званими окупаційними судами. І власне 312 було протягом 2023 року. Було заведено чотири кримінальні справи. Це стаття про так звану дискредитацію ЗС РФ”, — повідомила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

За офіційними даними, у Криму налічується 191 політв’язень, з них 123 — кримські татари.

Щодо мілітаризації півострова, починаючи від 2014 року, у Криму відбулося 18 “призовних кампаній”, унаслідок яких насильно було призвано 44,5 тис. жителів, із них 5,5 тис. — цьогоріч.

“497 випадків кримінальних впроваджень проти людей, які є буцімто ухилянтами на території півострова. 37% притягнуті до відповідальності після 24 лютого 2022 року. Щодо “мобілізації”, точних цифр нам невідомо. Ми намагаємось дізнатися це через різні опосередковані джерела. Відслідковуємо ми і кількість похорон на території півострова. Це стосується мобілізованих, це понад 600 похорон”, — поінформувала Ташева.

Як розповіли в Представництві президента України в Автономній Республіці Крим, Росія не просто перетворила півострів на плацдарм для війни проти України, але й зробила місцем для утримання цивільних в’язнів із новоокупованих територій Херсонської, Запорізької областей. У представництві працюють над збором даних усіх злочинів РФ на території тимчасово окупованого Криму.

“Після повномасштабного вторгнення є актуальним складання санкційних списків суддів, які притягають наших громадян до відповідальності за “дискредитацію армії”, а також особ, які займаються незаконною мобілізацією на території тимчасово окуповано Криму”, — сказав заступник постпреда президента України в АРК Денис Чистіков.

Україна надає всіляку підтримку українському населенню в тимчасово окупованому Росією Криму. Йдеться про юридичну, фінансову та гуманітарну допомогу. 2023 року було опрацьовано близько 600 звернень громадян. У представництві продовжують дипломатичну роботу на міжнародному рівні, а також розроблення стратегії когнітивної деокупації Криму.

Читайте також: Росіяни у Криму після деокупації: що пропонує міжнародне право, відповів експерт

Прямий ефір