Війна на Близькому Сході, за якою стоїть присутність РФ, негативно впливає на допомогу Україні, — Зеленський

Володимир Зеленський. Скріншот: uatv.ua

Війна на Близькому Сході спровокувала розфокус західних партнерів у питанні допомоги Україні. Росія виконала велику дипломатичну роботу для цього. Про це сьогодні, 19 грудня, сказав президент України Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції, повідомляє FREEДОМ.

“Війна на Близькому Сході, як будь-яка трагедія і виклик сьогодні в Європі, або на тому чи іншому континенті, за якими стоїть присутність або вплив Російської Федерації, впливає на допомогу Україні. Це факт. Це розфокус допомоги світу. Це розфокус консолідації навколо України. Це розфокус підтримки України на різних міжнародних майданчиках. Це розфокус теми України в інформаційному просторі за кордоном. Все це комплексно погано впливає на стійкість України, на допомогу”, — підкреслив він.

Глава держави зазначив, що у цьому питанні Росія досягла певних успіхів у дипломатичному просторі, що стало однією з причин виникнення трагедії на Близькому Сході.

“Це трагедія і виклик. Мої співчуття всім загиблим. Росія досягла тут успіху. Треба це визнати. Це дуже серйозна їх робота. Вони не досягли успіху на полі бою, але досягли його на полі дипломатичному у цьому питанні. Вагатися почали деякі держави, які раніше пріоритетність віддавали Україні. Деякі намагаються балансувати й обирати, кому спочатку треба допомогти — Ізраїлю чи Україні. Все це негативно впливає”, — констатував він.

Президент запевнив, що готовий відвідати Ізраїль, але для цього потрібно обрати час, щоб це було доречно і правильно.

“Я був готовий поїхати на Близький Схід на самому початку. Це факт. Це був мій прямий сигнал колегам за кордоном. Я не можу дуже сильно гратися з графіком і пріоритетами своїми, бо я керую державою у війні”, — зазначив він.

Читайте також: Візит глави Пентагону до Ізраїлю — які питання обговорювали, розповів ізраїльський дипломат

Прямий ефір