Україні вдається знешкоджувати міни на узбережжі Чорного моря поблизу пляжів, — Риженко

Андрій Риженко. Скріншот: uatv.ua

Росіяни замінували західну частину Чорного моря і проблема в цьому серйозна, адже постійно відбуваються підриви. Багато мін перебуває на дні Чорного моря, і їх важко знешкодити. У розмінуванні моря Україна сподівається на допомогу НАТО. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ  заявив капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

“Проблема справді серйозна у західній частині Чорного моря. З початку агресії Росії проти України в тому районі було виявлено та знищено, за різними даними, від 50 до 80 морських мін. Це те, що було виявлено військово-морськими силами Болгарії, Румунії та Туреччини. Я так думаю, що реальна кількість набагато більша”, — зазначив експерт.

Він додав, що останнім часом на мінах фіксуються підриви якраз у районі румунських територіальних вод за підходом до дельти річки Дунай.

“На щастя, ці підриви невеликі, але все одно небезпеку вони несуть. Для боротьби з цим якраз і було ухвалено рішення щодо формування такої коаліції (яку ініціювали Велика Британія та Норвегія, — ред.)”, — зазначив Риженко.

Експерт наголосив, що завдяки наданій західними партнерами техніці українцям вдається знешкоджувати міни на узбережжі Чорного моря поблизу пляжів.

Риженко також розповів, що Україна перед початком агресії буквально за кілька днів поставила оборонні мінні огорожі у межах своїх територіальних вод, що абсолютно дозволено. Це не дозволило висадитися десантові РФ у Одесі.

“Після цього почали вигадувати всілякі історії, що ці міни зриває, вони неякісні. Але річ у тому, що це міна якірна, вона перебуває під водою на глибині двох десятків метрів. Вона утримується на сталевому тросі, який кріпиться до якоря. Але справді, бувають випадки, коли під час шторму міна відривається, а таких випадків, як правило, виходить 2-3%. І коли міна виринає на поверхню, у неї спрацьовує спеціальний механізм, який її деактивує. Тобто фактично це бульбашка з рогами. Це просто шматок заліза. Але тут виходить, що десь у березні-квітні минулого року почало плавати дуже багато таких бульок і вони підривалися і на пляжах Одеси, і в інших районах. Ось це говорить про те, що міни були, мабуть, розкидані морем, і ці механізми були відключені, тому що дрейфуючі міни самі по собі заборонені міжнародними конвенціями”, — зазначив Риженко.

Прямий ефір