Саміт АСЕАН – Японія: країни посилюють взаємодію для протистояння експансії Китаю (ВІДЕО)

Саміт АСЕАН – Японія. Фото: gettyimages.com

Японія та Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) домовилися посилити взаємодію в галузі морської безпеки. 17 грудня відбувся саміт, присвячений 50-річному ювілею співпраці. Країни обговорили не тільки розвиток економічного партнерства, а й насамперед регіональну безпеку в умовах зростання впливу Китаю, а також його агресивної політики, повідомляє FREEДОМ.

Дві центральні теми саміту Японія – АСЕАН — забезпечення безпеки та взаємовигідне економічне співробітництво. Сторони домовилися запустити новий проєкт у галузі автомобілебудування, зміцнити ланцюжки постачань, сприяти декарбонізації промисловості.

“Японія хоче продемонструвати на весь світ, що вона як мінімум у цьому регіоні є ключовим гравцем. А далі з позиції ключового гравця в не найбіднішому регіоні світу Японія хоче підіймати своє значення і на загальній арені. Тому, виходячи з позицій того, що треба свою роль підіймати, виходячи з того, що Японія — експортоорієнтована країна, і вона хоче безмитно торгувати з багатьма країнами світу, зокрема й з сусідами по регіону”, — каже експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Іван Ус.

Для Токіо відносини з АСЕАН стратегічно важливі з економічного погляду. Але насамперед Японія прагне стримувати зростання впливу Китаю в регіоні.

“Японія розглядає регіональні гегемонічні амбіції Китаю як серйозну загрозу для її безпеки та активно працює над оновленням партнерських відносин у сфері безпеки, щоб стримати Китай відповідно до підтримуваного США вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону”, — сказав професор історії та азійських досліджень Університету Темпл Джефф Кінгстон в інтерв’ю Voice of America.

Агресивною політикою Пекіна стурбовані й країни АСЕАН. КНР має територіальні претензії до В’єтнаму, Малайзії та Філіппін. Судна цих держав останнім часом нерідко стають об’єктами переслідування з боку китайської берегової охорони у своїх же територіальних водах.

“Не можна не бачити проблеми у Південно-Китайському морі, де фактично ця країна претендує на нього, на одноосібне там царювання і панування, і контроль. Для багатьох це — неприйнятна історія з країн цього регіону. Обговорювалася ця проблема. Як її розв’язувати — поки що немає конкретного алгоритму”, — коментує керівник центру громадської аналітики “Вежа” Валерій Клочок.

За словами аналітиків, дії Пекіна підштовхують країни регіону до формування блоку для протистояння китайській експансії.

“Благо, АСЕАН — це той блок, де практично всі країни так чи інакше бояться Китаю. Тут можна хіба що М’янму не враховувати. Але М’янму, до речі, не запросили на цей форум. І це знову-таки ще одне нагадування про те, що світ все-таки може ділитися на блоки. І якщо країна більше схиляється до авторитаризму, а М’янма схиляється саме до нього, цю країну в цьому блоці не виключають, але її не запрошують. Тобто дають зрозуміти, що вона небажаний гість на святі життя”, — сказав Ус.

Експерти зазначають, що Японія в перспективі має всі шанси стати регіональним лідером не лише в економіці, а й у політиці, і особливо у сфері безпеки.

Читайте також: Україна отримає від Японії 4,5 млрд дол.: на що підуть гроші (ВІДЕО)

Прямий ефір