Історичний момент у старті перемовин про членство в ЄС полягає в тому, що Україна відірвалася від Росії, — Лісний про майбутній шлях

Прапори Євросоюзу та України. Фото: gettyimages.com

Рішенням Європейської ради 14 грудня про початок перемовин про вступ України до ЄС Європа продемонструвала, що вона бачить Україну в Європі. Попереду — нелегкий шлях, ускладнений “фактором Орбана”. Про це сьогодні, 18 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Олег Лісний.

“Щодо дат вступу важко говорити, тому що шлях непростий, тим паче, що у нас уже на старті є “фактор Орбана”, який навіть пообіцяв нам 70 з гаком причин [для блокування]. Це тому, що там 35 документів, таких кластерів, які потрібно затверджувати два рази. Шлях у нас непростий. Нам дуже важливо на нинішньому етапі, Євросоюзу, коли будемо напрацьовувати рамку перемовин, щоб у неї була зашита протиотрута щодо Орбана. Щоб цей шлях був максимально спрощений у межах документів, які це все передбачають, щоб не було лазівок для того, щоб Орбан на кожному етапі не міг нас перебивати”, — сказав він.

Також, вважає політолог, не тільки шлях України буде непростим. До 2030 року ЄС має розширитися на багато країн. Тому Лісний розраховує на те, що Євросоюз у цей період проведе реформування, щоб прибрати цю складову — “фактор Орбана”, бо це — “заразна хвороба”.

Крім того, за словами політолога, Україні буде непросто і в плані перемовин.

“Тому що в нас з’являться партнери, які зараз разом із нами борються проти Росії, але в економічній сфері вони будуть конкурентами (це однозначно) і до цього треба нормально ставитися, це не погано, ми будемо відстоювати свої інтереси. Тому має бути кропітка робота, умовно, навіть створення табличок співвідношення нашого законодавства і європейського, пошуки тих моментів, які потрібно переписати, переробити, переголосувати. Це дуже кропітка праця, дуже багато роботи”, — каже Лісний.

А також будуть моменти, коли Україна зіткнеться, наприклад, із нюансом, коли щось буде не вигідно, але від цього відмовитися неможливо.

“Тому потрібно буде опрацьовувати механізм відтермінування. Так, ми з вами погоджуємося, але на початку нам це не вигідно, відтермінуймо це на якийсь період. Це нормальна практика. Багато буде інформаційних атак, зокрема з боку Росії, яка всіляко роздмухуватиме кожен із хибних моментів до вселенських масштабів. Але цей шлях потрібно пройти. І насправді історичний момент полягає в тому, що ми відірвалися від Росії. Зараз це ще важко усвідомити, але, коли ми пройдемо весь цей шлях, це усвідомлення прийде до кожного українця”, — підсумував Олег Лісний.

Читайте також: Рішення про старт перемовин про вступ України до ЄС неможливо скасувати або змінити, — Потапенко

Нагадаємо, верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель під час спілкування з журналістами в Брюсселі заявив, що планує відвідати Україну після Різдва. На думку керівника центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслава Потапенка, це — важливий, символічний, знаковий жест з боку керівництва ЄС.

Прямий ефір