Амбіція, що США мають бути державою №1, має перебити політичні, — політолог про голосування Сенату за допомогу Україні

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

У питанні виділення допомоги від США Україна та Ізраїль потрапили в таку ситуацію, коли ці дві країни стали заручниками політичних амбіцій двох політичних сил, які борються. Це очевидно. Тому, найімовірніше, позитивне ухвалення рішення відбудеться наступного 2024 року. Таку думку сьогодні, 18 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Олег Лісний, відповідаючи на запитання — як і коли розв’яжеться питання про виділення понад 60 млрд дол. для України?

“Дуже б хотілося, щоб кілька найближчих днів дійшли до рішення. Тому що в американській пресі досить різні думки є, але поки що вони не вселяють негативізму. Але, якщо дивитися на сам процес, що відбувається, ми розуміємо, що це виключно внутрішньо американський. Тут провини немає ні в нас, ні в Ізраїлю”, — сказав він.

Політолог зазначив, що можливе ухвалення рішення наступного року, це не так страшно, як звучить. Наступний рік — уже зовсім скоро буде, а не за 12 місяців.

“І нам треба розраховувати на цей сценарій. Тому що, якщо він буде позитивним, ми з радістю це приймемо. Зрозуміло, що нам потрібно сьогодні на сьогодні. Бачимо, що Європа нам підставляє плече, і це дуже важливо, досить великі суми вливаються, і обіцяють влити великі суми. Так, непроста ситуація, але я все-таки, коли дивлюся на американські партії, впевнений, що в них в обох є один момент — амбіції. Амбіція щодо держави, що Сполучені Штати мають бути державою №1. І я думаю, що ця амбіція має перебити політичні амбіції”, — каже Лісний.

Щодо оцінки стосовно перенесення голосування на січень 2024 року, політолог уточнив, що, коли політики починають входити в електоральний цикл, — це дуже важко прогнозувати, тому що там багато ірраціонального.

“Вони намагаються знищити не одне одного, а рейтинги, а там усі засоби хороші. Тому розраховуватимемо все-таки на амбіції цих партій, які вищі за партійні мрії. Я думаю, що кожен американець хоче, щоб про Штати говорили — це найсильніша країна, це країна, яка бореться за демократію, і для неї найбільша цінність — людське життя. Так от в Україні найбільшу цінність, яку вони захищають в усьому цивілізованому світі, ми їх втрачаємо щодня. Тому я дуже б хотів, щоб в усьому цивілізованому світі почали міряти допомогу Україні людьми, а не центами і євро. І тоді дуже добре пояснювати політикам, що, коли ви міряєте центами, це просто якийсь шматок металу, а тут гинуть щодня люди. Якщо вони почнуть міряти свою допомогу людськими життями, це було б дуже правильно”, — підсумував Олег Лісний.

Читайте такожСенат США не йде на різдвяні канікули задля досягнення компромісу: на що чекати Україні, відповів Айзенберг

Нагадаємо, як заявив лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер, Сенат відкладе канікули, які мали розпочатися 15 грудня, і збереться в понеділок, 18 грудня, щоб дати сторонам перемовин час для досягнення угоди.

Прямий ефір