Україна має розв’язати суперечності з Угорщиною та Польщею на шляху до ЄС — коментар

В'ячеслав Потапенко. Скріншот: uatv.ua

У процесі переговорів щодо вступу до Європейського Союзу кожна країна-член висуватиме Україні свої вимоги. Очевидно, що з найбільшим пакетом виступить офіційний Будапешт. Насамперед йтиметься про права угорської меншини в Закарпатській області. Про це сказав керівник центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він наголосив, що Будапешт проводить цілеспрямовану політику підтримки угорської меншини не лише в Україні, але й в інших країнах Європи, де угорці опинилися за підсумками Першої світової війни.

“Незалежно від типу уряду, все одно ця підтримка угорців існує. Тому так чи інакше Україні доведеться регулювати свої законодавчі та нормативні правила, які регламентують життя угорців на Закарпатті”, — вважає гість ефіру.

Друга країна, від якої Україні, на думку Потапенка, варто очікувати на пакет вимог і питань, — Польща.

“Ми маємо, з одного боку, набір певних економічних, конкурентних питань, які треба буде розв’язувати. Я думаю, що економічні питання розв’язати простіше. І є певний набір, так би мовити, історичних розбіжностей, воєн, конфліктів, якими характеризувалися XIX та XX століття. І так чи інакше їх треба розв’язувати. Вони начебто й розв’язуються, на експертному рівні приблизно зрозуміло, як це робити. Але на рівні, так би мовити, суспільної свідомості, на рівні медійному, тим більше соціальних мереж, що, звісно, підхоплюють політики у критичні моменти, ці питання роздмухуються. З цим також як мінімум доведеться попрацювати”, — коментує керівник центру внутрішньополітичних досліджень НІСД.

Він також прогнозує “серйозний блок” економічних питань від Німеччини та Франції, пов’язаних насамперед з українським аграрним сектором.

“У нас склалися великі аграрні господарства, які дають дешевшу продукцію за конкурентнішими цінами. І ці переговори треба буде вести з європейцями: з французами, з німцями, з Нідерландами тощо”, — пояснює Потапенко.

Крім того, як зазначив експерт, є виділений набір вимог, пов’язаних з українською системою правосуддя та ефективністю роботи антикорупційних органів. Це теж матиме значення у процесі переговорів щодо вступу.

Читайте також: Питання безпеки буде головним у переговорному процесі щодо вступу України в ЄС — оцінка експерта

Нагадаємо, Європейська Рада 14 грудня підтримала початок перемовин про вступ України до ЄС. Вони можуть розпочатися вже в березні 2024 року. Українські політики впевнені, що країна стане членом Євросоюзу, подолавши ще чимало перешкод. Паралельно в ЄС тривають суперечки про виділення Україні фінансової допомоги.

Прямий ефір