Рішення про старт перемовин про вступ України до ЄС неможливо скасувати або змінити, — Потапенко

Прапор України біля будівлі Єврокомісії в День Європи. Фото: uatv.ua

Історичний саміт лідерів ЄС, на якому Україну запросили почати перемовини про приєднання до Євросоюзу, — це найбільш знакова подія минулого тижня, місяця і, можливо, 2023 року. Таку думку сьогодні, 17 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

“Тому що Україні було офіційно надано право разом із Молдовою почати процедуру перемовин, консультацій уже щодо вступу до Євросоюзу. Безумовно, вона може тривати і не місяці, а роки. Однак, це вже абсолютно реальне процедурне рішення. Воно носить уже не політичний, а технічний характер”, — сказав він.

За словами експерта, за цим слідують більш щільні контакти з керівництвом у Брюсселі, що дає, зокрема, і доступ до деяких програм допомоги, підготовки фахівців тощо.

“Ба більше, такий хід, таке рішення європейського керівництва Євросоюзу вже неможливо скасувати, відіграти назад, змінити. Тобто Україна стала вже на цей шлях досить чітко. Питання в тому, скільки він триватиме. Зрозуміло, що в нас війна, але це вже іншого рівня питання. І ті події, які стали поштовхом, стартом для Майдану 10 років тому, призвели до фінального результату, який, якби не війна, міг настати не за 10 років, а, наприклад, за п’ять або три”, — каже Потапенко.

Проте, наголосив він, це дуже важливий, знаковий, символічний результат для України, який зараз дуже важливий для підтримки морального духу в країні.

Читайте також: Обходити вето Угорщини на важливі рішення — європейська дипломатія знайшла спосіб, як працювати з Орбаном (ВІДЕО)

Нагадаємо, Європейська рада 14 грудня підтримала початок перемовин про вступ України до ЄС. Вони можуть розпочатися вже в березні 2024 року. Українські політики впевнені, що країна стане членом Євросоюзу, подолавши ще чимало перешкод. Паралельно в ЄС тривають суперечки про виділення Україні фінансової допомоги.

Прямий ефір