Вибори в Сербії: хто може стати переможцем парламентських перегонів (ВІДЕО)

Президент Сербії Александр Вучич голосує на виборчій дільниці. Фото: gettyimages.com

У Сербії сьогодні, 17 грудня, відбулися дострокові парламентські вибори. 18 партій і блоків борються за 250 місць у парламенті. Головний фаворит — виборчий блок, сформований навколо Сербської прогресивної партії чинного президента країни Александра Вучича. Соціологи дають його блоку близько 40%. Однак цього недостатньо для створення монобільшості в парламенті. Другий за величиною блок у сербській коаліції — Соціалістична партія Сербії має підтримку близько 9%. А ось проєвропейська опозиція на чолі з “Партією свободи та справедливості” може набрати близько 27 % голосів. Найближчими днями державна виборча комісія оголосить повні результати. Серед головних причин проведення дострокових виборів називають масові протести, які тривають у Сербії вже вісім місяців, повідомляє FREEДОМ.

Також у Сербії в десятках міст і селищ обирають мерів. Партія чинного президента Александара Вучича може втратити підтримку в столиці, кажуть аналітики.

“Я сподіваюся, що всі, хто бере участь у виборах, поводитимуться раціонально і відповідально”, — заявив президент Сербії Александр Вучич.

Партія президента Сербії Вучича утримує владу з 2012 року. Глава держави виступає за вступ до Європейського Союзу, однак на своїх умовах. Сербія відмовляється вводити санкції щодо Росії, а її політики заявляють, що перемогти Москву неможливо. На цих парламентських виборах партії влади протистоїть прозахідна опозиційна коаліція.

“Ми не дозволимо їм повернути Сербію в минуле. Ми хочемо бачити Сербію в майбутньому і бачити майбутнє для наших дітей”, — зазначив Вучич.

Але з ним згодні далеко не всі. У столиці країни Белграді тисячі громадян вийшли на мітинг на підтримку опозиційної продемократичної ініціативи “ПроГлас”.

“Люди, які ходять на мітинги, не мають сильного важеля тиску на владу. Це опозиція, люди, які мають бачення проєвропейського майбутнього Сербії, але це та сама частина суспільства, яка не готова засудити, наприклад, війну Росії проти України, не готові також запровадити санкції проти РФ. Тобто вони готові жити в Європі, але вони не готові розірвати зв’язок із Росією та іншими подібними авторитарними урядами”, — пояснила експертка Аналітичного центру балканських досліджень Катерина Шимкевич.

Сербська влада через ЗМІ десятиліттями формує у населення негативну думку про західні демократичні інститути. А над постійним підживленням лояльності до путінського режиму тут активно працює російська пропаганда. У рупорів Кремля Sputnik Serbia і RT Balkan — великі редакції в Белграді.

“Російські держЗМІ RT Balkan і Sputnik мають добре оснащені редакції в Белграді та щодня пропонують широкий спектр новин сербською мовою, які практично не відповідають журналістським стандартам, але без жодних сумнівів один до одного переймаються переважно лояльними до влади сербськими ЗМІ”, — йдеться в публікації видання Deutsche Welle.

Сербія неодноразово заявляла, що вступ до Європейського Союзу для неї — пріоритет. Але верховний представник Європейського Союзу з питань дипломатії та політики безпеки Жозеп Боррель теж не раз попереджав Белград: тісні зв’язки з Москвою з прагненням до ЄС — несумісні.

“Співпраця Сербії з Росією, і це є в програмі керівної партії Вучича, яка йде на вибори разом із блоком проросійських сил, є одним з основних пріоритетів. Економічне співробітництво з Росією”, — зазначила Катерина Шимкевич.

Експерти звернули увагу, що ймовірність зміни політичної еліти на виборах у Сербії — незначна. Залишившись при владі, Вучич продовжить лавірувати між Брюсселем і Москвою.

Читайте також: Балкани як наступна мета Кремля: навіщо Путіну нова війна в колишній Югославії

Прямий ефір