Заборона на товари подвійного призначення — це удар по ВПК Росії, — професор про 12-й пакет санкцій

Ілюстративний колаж: aussiedlerbote.de

Санкції проти країни-агресора не зупинилися, європейська спільнота не обмежилася першим десятком. Санкції постійно збільшуються, вони коригуються залежно від того, як це відбувається на практиці. Введення санкцій 12-го пакета і заборона на товари подвійного призначення — це удар по військово-промисловому комплексу (ВПК) Росії. Про це сьогодні, 17 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

“Не можна сказати, що це пакет якийсь доленосний, або дуже специфічний, але, тим не менш, він справді коригує нафту, коригує можливості обходу попередніх санкції щодо нафти, яка експортується з РФ. Він обмежує можливості реекспорту товарів подвійного призначення. Є маса країн, які, попри санкції в бік РФ, намагаються спочатку ввезти товари до себе, потім від себе якимось шляхом, умовно кажучи, вказавши, що це не військове, а винятково мирне призначення товарів, постачають їх до РФ, тим самим уникають обмежень цих санкцій”, — сказав він.

Стосовно обмежень щодо російських непромислових алмазів, то, як пояснив економіст, хоч це суто товари розкоші, але, тим не менш, це товари для вкладення коштів, зокрема побутових коштів для накопичення.

“Тому тут також, у принципі, очевидно. І загалом, коли цей пакет формувався, то багато експертів говорило про те, що це передумови для остаточного переходу до вилучення заморожених російських коштів у західних банках”, — додав Плотніков.

Також професор прокоментував заборону реекспорту товарів подвійного призначення до Росії.

“Можна ввести якийсь надпотужний промисловий військовий комп’ютер, скажімо, до Вірменії. І у Вірменії сказати, що це для спостереження за озером Севан, як там флора і фауна спостерігається. Насправді він іде до РФ шляхом перепродажу. І в РФ за допомогою цього надпотужного комп’ютера контролюють політ крилатих ракет у бік України. Це найпростіший приклад. Я думаю, що цей санкційний пакет передбачає, що, якщо йдуть такі товари, які можна використовувати і в, умовно кажучи, контролі за флорою і фауною озера, і для спостереження та коригування крилатих ракет, то, найімовірніше, їх або дуже жорстко контролюватимуть, включно з наявністю датчика GPS, щоб постійно бачити, де він стоїть, де він працює, на якій території. Або на час дії санкцій, на час війни їх просто не продаватимуть до третіх країн, які можуть перепродати його до країни-агресора. Таке просте рішення”, — резюмував Олексій Плотніков.

Читайте також: Внесення “Райффайзен банку” до списку спонсорів війни нічого, крім втрати іміджу, для нього не давало, — економіст про тимчасове виключення

Нагадаємо, як сказав голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, санкції тиснуть на Росію, і досить болісно. Це зокрема показав нещодавній перерахунок платіжного балансу, проведений Центробанком РФ. Зараз Кремлю залишається лише робити гарну міну за поганої гри. Бо для економіки Російської Федерації вже настали досить непрості часи.

Прямий ефір