Без жодного сумніву, питання щодо надання Україні 50 мільярдів євро буде вирішено, — політолог

Прапори України та ЄС. Фото: gettyimages.com

Питання забезпечення довгострокового фінансування України у розмірі 50 млрд євро буде вирішено, оскільки це стосується стратегічних інтересів самого Європейського Союзу. Таку думку сьогодні, 16 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“Поза всяким сумнівом те, що питання буде вирішено, оскільки одночасно вирішуватиметься питання про цілий пакет стратегічного фінансування європейських програм, зокрема європейського Фонду солідарності та оборони — це інтерес самого Євросоюзу. Тому вже у січні буде створено позачергове засідання Євроради, і якщо Орбан знову заартачиться, то, на відміну від рішення щодо розширення ЄС, щодо фінансування в Євросоюзу є запасні варіанти”, — пояснив політолог. 

За його словами, Євросоюз може обійти вето Орбана, і угорський прем’єр усвідомлює це.

“Зараз він ніби загальмував розв’язання цього питання, щоб показати, що йому все-таки вдалося вставити палиці в колеса Україні. Однак Орбан погодився на початок переговорів про вступ України до ЄС, він погодився на новий пакет санкцій проти Росії. І десь треба було впертися, ось і вперся, але тимчасово”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: У ЄС обладнають кав’ярню для Орбана — деталі від Борреля

Нагадаємо, 14 грудня Угорщина не підтримала рішення переглянути довгостроковий бюджет ЄС, одним із пунктів якого було створення механізму в розмірі 50 млрд євро для підтримки української економіки та інфраструктури.

Європейські лідери перенесли розгляд цього питання на січень, і наголосили, що вони готові підтримувати Україну на двосторонній основі без участі Угорщини.

Прямий ефір