Іноземцям небезпечно в Росії, Кремль їх усіх вважає ворогами, — Жирнов

Сергій Жирнов. Скріншот: uatv.ua

Іноземних громадян Кремль уже неодноразово використовував для шантажу та тиску на міжнародній арені. Наразі їх ще й відправляють на війну проти України. Нещодавно Катманду зажадали від Москви припинити вербування громадян Непалу в російську армію і негайно повернути їх додому. Раніше стало відомо, що шістьох громадян Непалу, які служили в російській армії, було вбито на війні РФ проти України. Докладно про те, як Кремль використовує громадян інших держав у своїх цілях в ефірі телеканалу FREEДОМ, говорили з колишнім співробітником КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ Сергієм Жирновим.

Він зазначив, що перш ніж іноземний громадянин взагалі прибуде до Росії, він змушений надіслати запит на отримання візи для роботи до РФ. Цей запит подається до посольства Росії, консульського відділу або генерального консульства, що автоматично привертає увагу органів безпеки. З цього моменту починається збір інформації про заявника, і в деяких випадках це може відбуватися навіть до прибуття людини до країни.

“Органи безпеки аналізують, чи можна завербувати цю людину, чи зможе вона бути використана у своїх цілях. Політичні погляди також стають ключовим аспектом: якщо іноземець близький до Трампа, його, ймовірно, підтримуватимуть, надаючи можливості для надання сприятливих репортажів у Росії. У разі критики російської влади, можуть робитися кроки для збору компромату, який використовуватиметься в міру потреби”, — сказав Жирнов.

Особлива увага, за словами експерта, приділяється американцям та європейцям із країн, які розглядаються як вороги Росії. Також Жирнов назвав путінську Росію мафіозним угрупованням.

“У Радянському Союзі була таки ідеологічна основа. І там визволяли із західного полону шпигунів та розвідників. У Російській Федерації все тепер інакше. Російська Федерація путінська — це мафіозна структура, і вона не кидає своїх злочинців. І тому Путіну потрібен Бут, який займався перепродажем зброї, цей кілер Красіков. Путіну потрібні подібні люди, яких не було навіть близько при Радянському Союзі, бо за Радянського Союзу все ж таки в такий обмінний фонд потрапляли здебільшого шпигуни з одного та з іншого боку. І, до речі, за Радянського Союзу були джентльменські угоди між спецслужбами. Коли такі обміни складалися, то далі всі дотримувалися їх. А Путін порушив своє власне слово, коли спочатку в 2010-му обміняв Скрипаля, а потім у 2018-му наказав його стратити”, — наголосив Жирнов.

Прямий ефір