Росіяни у Криму після деокупації: що пропонує міжнародне право, відповів експерт

У Криму. Фото: t.me/yellowribbon_ua

Росія порушила міжнародне право, завозячи в окупований з 2014 року Крим громадян РФ і заміщуючи ними українське населення, тобто змінюючи демографічну ситуацію на півострові. І на сьогодні її вже змінено. Що робити з прибулими — надзвичайно складне питання. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав адвокат, допущений до практики у Міжнародному кримінальному суді, Сергій Голубок.

“З погляду міжнародного права, прав людини, важливо не допускати колективних депортацій та інших форм порушень міжнародного права, прав людини, катувань, позасудових страт, позбавлення волі без судового рішення тощо. Я думаю, що потрібно розбиратися індивідуально, карати тих, хто вчинив злочини, і приймати рішення щодо тих, хто там живе, виходячи з характеристик, які вони мають, та вимог українського права. Багато хто з них — громадяни України. Багато хто з них, можливо, захоче ними стати, якщо для цього буде дотримано певних умов”, — вважає гість ефіру.

Як приклад він наводить ситуацію, що склалася після здобуття незалежності країнами Балтії на початку 1990-х. Ці держави були під радянською окупацією. СРСР змінив у них демографічну ситуацію: туди прибуло безліч людей із Росії та інших радянських республік.

“І жодна з цих країн не пішла шляхом, наприклад, колективних депортацій. Так, не всім їм було надано громадянство, чи це громадянство надавалось із певними умовами”, — констатував Голубок.

На думку адвоката, значна частина тих, хто прибув до Криму за час його окупації, поїде сама в процесі визволення півострова. Щодо інших, потрібно розбиратися спокійно — “дивитися, як можна легалізувати їхній статус відповідно до норм українського права”.

“Ті люди, які там зараз вчиняють злочини щодо, скажімо, кримських татар, повинні піддаватися суду, насамперед за, зокрема, такі міжнародні злочини як воєнні злочини, злочини проти людяності. І відповідати, зокрема, у цивільноправовому порядку за ту шкоду, якої вони завдають. А масові депортації — відправити всіх, сотні тисяч людей до Росії — це не те, що міжнародне право у цій ситуації пропонує”, — наголосив він.

Сергій Голубок додав, що це питання залишається надзвичайно складним, дискусійним і відповідь на нього має шукати насамперед українська влада.

Нагадаємо, Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) констатувала, що Росія послідовно проводить політику зміни демографічного складу тимчасово окупованих територій України, заміщаючи місцеве населення громадянами РФ, а іноді країн Центральної Азії. До такої політики РФ вдалася одразу після окупації Криму. За різними оцінками, на півострів із 2014 року незаконно прибуло до 800 тис. громадян Росії, а близько 100 тис. українців навпаки виїхали. Ключовими елементами політики зміни демографічного складу були пільгове іпотечне кредитування, переміщення до Криму російських силовиків та чиновників, видворення українців та стимулювання їх до переїзду на російську територію.

Прямий ефір