Путін використовує іноземних громадян для шантажу на міжнародній арені: деталі (ВІДЕО)

Еван Гершкович. Скріншот: uatv.ua

Росія тримає співробітника The Wall Street Journal Евана Гершковича заради обміну. Відповідаючи на запитання журналіста The New York Times під час так званої “прямої лінії”, Путін розповів про необхідність домовленостей із Вашингтоном. Гершковича заарештували 29 березня 2023 року в Єкатеринбурзі за обвинуваченням у шпигунстві. У Росії йому загрожує до 20 років позбавлення волі, інформує FREEДОМ

14 грудня 2023 року московський суд продовжив арешт журналісту The Wall Street Journal Евану Гершковичу. Таким чином, він залишатиметься під вартою щонайменше до кінця січня 2024 року. Про те, що громадянина США продовжують утримувати в СІЗО для обміну фактично підтвердив кремлівський диктатор під час своєї так званої “прямої лінії”. 

У вересні цього року газета Wall Street Journal із посиланням на західних високопосадовців писала про перебіг переговорів щодо обміну ув’язненими між Росією та Сполученими Штатами.

“Росія хоче під час такого обміну повернути кілера ФСБ Вадима Красікова, який відбуває довічне ув’язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні”, — з публікації видання The Wall Street Journal.

Раніше в Держдепартаменті США повідомили, що Москві вже робили пропозицію щодо звільнення громадян Сполучених Штатів Евана Гершковича і Пола Вілана, яких у Росії звинувачують у шпигунстві.  

“Останніми тижнями ми висунули нову і суттєву пропозицію, щоб домогтися звільнення Пола і Евана. Цю пропозицію Росія відкинула”, — повідомив представник Держдепартаменту США Меттью Міллер.

Іноземних громадян Кремль уже неодноразово використовував для шантажу і тиску на міжнародній арені. Тепер їх ще й відправляють на повномасштабну війну проти України. 

У Катманду зажадали від Москви припинити вербування громадян Непалу в російську армію і негайно повернути їх додому. 

Раніше стало відомо, що шість громадян Непалу, які служили в російській армії, були вбиті на війні Росії проти України.  

“Уряд Непалу звернувся до російського уряду з проханням негайно повернути їхні тіла і виплатити компенсацію їхнім сім’ям”, — з повідомлення агентства Reuters.

Непал закликав своїх громадян не вступати в армію будь-якої країни, що веде війну. Раніше видання The Kathmandu Post писало, що 150-200 непальців були найманцями в російських військах. Вербує Росія в армію і нелегальних мігрантів на кордоні з Фінляндією. 

“Міграційна криза на кордоні Росії та Фінляндії призвела до масових затримань іноземців із простроченими російськими візами… Російська влада намагається вербувати затриманих для відправки на війну з Україною”, — з публікації BBC.

Вербування Росією іноземців на війну проти України — не новина. У перші тижні після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну надійшли повідомлення про пошук найманців у Сирії. 

Крім цього, цілу мережу вербувальників у російську армію розкрили на Кубі. 

Пізніше — настала черга трудових мігрантів із країн СНД. Так, російська поліція влаштовує облави на них, а потім відправляє до військкоматів. 

“Це облави, які відбуваються в містах, вони мають масовий характер — затримують усіх, насамперед людей вразливих, емігрантів. Їх затримують і везуть у військкомати, деякі навіть не володіють російською мовою”, — розповіла координаторка лінії проєкту “ОВС-Інфо” Марія Чащилова. 

2022 року Путін підписав указ, що дозволяє іноземцям, які записалися на службу в російську армію, отримувати громадянство в прискореному порядку. У відповідь на це мігранти масово виїжджають з Росії, а на брак робочої сили скаржаться керівники підприємств у різних секторах російської економіки.

Читайте також: Без гострих питань, зате з двійником: як пройшла “пряма лінія” Путіна — аналізували експерти

Прямий ефір