Без гострих питань, зате з двійником: як пройшла “пряма лінія” Путіна — аналізували експерти

Володимир Путін. Скріншот: YouTube/Ходорковський LIVE

У 2023 році президент Володимир Путін об’єднав два традиційні формати свого спілкування з громадськістю — велику пресконференцію з журналістами та “пряму лінію” з населенням. 

Минулого року під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, традиційну пресконференцію і “пряму лінію” Путін не проводив. 

Вірною дорогою йде товариш-диктатор? 

За чотири години було поставлено понад півсотні запитань, що стосувалися різних тем, включно з війною в Україні, можливою забороною абортів у приватних клініках і зростанням цін. Однак, як це часто буває, чітких відповідей на багато з цих запитань не було надано. Загалом на “пряму лінію” від громадян Росії надійшло 2,1 млн запитань. 

Перед заходом прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив, що “скарг мало, в основному — слова підтримки”. Згідно з опитуванням “Левада-Центру”, найбільше росіян хотіли б запитати, коли закінчаться злочинна війна Росії проти України і мобілізація.

Жодні проблеми країни, як правило, не фігурують на “прямих лініях” з Путіним. Є дозована критика, яка, безумовно, має бути, але це відібрані проблеми з готовими рішеннями. 

Укотре президент РФ заявив, що війна завершиться, коли Росія досягне своїх вигаданих цілей: “денацифікація” і “демілітаризація” України, а також її нейтральний статус. Путін запевняв публіку в тому, що обстановка на фронті загалом покращується, підкреслюючи також, що російські військові успішно усувають безліч танків і бронемашин, які були надані Україні її західними союзниками.

Водночас Путін визнав, що у ЗСУ сформовано плацдарм на лівому березі Дніпра в Херсонській області та російська армія відступила. 

“Для того, щоб не наражати наших хлопців на зайвий ризик, не зазнавати втрат, було ухвалено рішення військовим командуванням відійти на кілька метрів у лісопосадки. Вони приховують особовий склад і вберігають від непотрібних втрат”, — заявив президент РФ. 

Загалом тема так званої “спецоперації” була однією з найбільш хвилюючих для громадян РФ, але Путіну поставили тільки найбільш “м’які” запитання. Так, наприклад, просили вплинути на труднощі з проходженням військово-лікувальної комісії для мобілізованих, скаржилися на затримки зарплат учасникам “СВО”. Окремо, для галочки, торкнулися теми того, що мобілізовані в угруповання “ДНР” і “ЛНР” не мають пільг на території Росії. 

Найгучнішу тему останнього місяця – протести дружин мобілізованих росіян, які вимагають повернути їхніх чоловіків із фронту. на “прямій лінії” обійшли стороною. Ці запитання не поставили, хоча активістки їх надсилали у великій кількості. 

Водночас Путін дав обіцянку, що другої хвилі мобілізації в Росії не буде. За його словами, зараз в Україні воюють 244 тис. мобілізованих. 

“Після цього ми почали кампанію із залучення людей на підписання контракту. На вчорашній вечір набрано 486 тисяч добровольців, півтори тисячі щодня, і потік наших чоловіків, які готові захищати інтереси батьківщини зі зброєю в руках, не скорочується”, — заявив Путін. 

Що стосується окупованих або як їх називають у Кремлі “нових” територій, то з цієї теми більшою мірою йшли подяки за так зване “звільнення”. Ставили запитання щодо точкових проблем, при цьому були проігноровані такі теми як відсутність житла, яке Росія зруйнувала під час захоплення українських міст, комунікацій та інших соціальних проблем. 

Запитали Путіна про дисбаланс російського кримінального кодексу. Так, за вбивство там дають 12 років, а тяжкохворій журналістці Олександрі Баязитовій прокуратура просила суд дати 14 років (у підсумку їй дали 5 років). Її звинувачують у нібито платному “блоці на негатив” і вимаганні грошей у російського чиновника. 

“Ну не перегинайте, яке полювання на відьом, що вона такого зробила, щоб на неї полювати? Вона що, великий опозиційний діяч?”, — відповів Путін і, ймовірно, паралельно дав сигнал про те, що опозиційних діячів у Росії будуть переслідувати. 

За традицією, багато запитань звучало на соціальні теми — щодо цін на продукти та послуги ЖКГ, розрухи в медичному секторі, низького рівня пенсій. З усіма проблемами президент РФ пообіцяв розібратися. 

Наприкінці пресконференції журналіст запитав Путіна, яку б пораду він собі дав у 2000 році і від чого б себе застеріг. 

“Я б сказав: вірною дорогою йдете, товариші. Від чого б попередив? Від надмірної наївності та довірливості щодо наших так званих партнерів”, — відповів російський диктатор.

Читайте також: “Пряма лінія” Путіна триває у РФ — про що не скаже диктатор (ВІДЕО)

Думки експертів

Для чого була потрібна Путіну “пряма лінія” і пресконференція? На які запитання президент РФ відповів, а які проігнорував? Як російське суспільство сприймає такі виступи Путіна? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Дмитро Гудков, російський опозиційний політик;
  • Марія Максакова, екс-депутатка Держдуми РФ, оперна співачка;
  • Ольга Курносова, російська політична аналітикиня;
  • Ігор Яковенко, російський опозиційний журналіст;
  • Олег Саакян, політолог.

ДМИТРО ГУДКОВ: “Пряма лінія” Путіна — сумна клоунада

— Очевидно, Путін із цієї “прямої лінії” починає свою виборчу кампанію. І вже видно, що ця кампанія буде найпохмурішою за всі ці роки, тому що сказати йому нічого. Видно, що Путін уже втомився і від цих постійних запитань і вже не горить бажанням чимось дивувати свою власну країну.

Путіну, звісно, важливо було показати, що він тримає під контролем усі проблеми, знає проблеми і збирається їх вирішувати, незважаючи ні на що.  

Тут є ритуальний елемент, тому що цей захід він проводить з року на рік. Велика кількість чиновників обслуговують цю “гарячу лінію”. Ось і провели черговий захід. 

Путіну потрібно було якось заспокоїти людей на тлі війни. Я, правда, не знаю, кого він зміг заспокоїти. Але, напевно, якась частина аудиторії, яка звикла вірити телевізору, заспокоїлася. Але для всіх інших – це сумна клоунада. 

Я думаю, що навіть нібито гострі питання, які на екранах з’явилися, спеціально були інспіровані Кремлем для того, щоб ми з вами це все обговорювали. 

У Росії є, припустимо, 15% аудиторії “зомбоящика”, які, напевно, у будь-яку нісенітницю повірять. А люди, які користуються інтернетом, мені здається, взагалі вже не звертають уваги на ці “прямі лінії”. Жодних гострих і реальних питань не прозвучало. 

Російських громадян за 20 з гаком років привчили до того, що перед виборами “пан”, так би мовити, готовий вислуховувати “челобитні”.

Люди зметикували, що якщо вони хочуть розв’язати свої проблеми, то вони повинні звертатися рівно після висунення або, принаймні, оголошення президентських виборів. Це період, коли Кремль уважніше відстежує резонансні проблеми в регіонах і намагається прибрати прогалини в управлінні. “Цар” почув, “цар” звернув увагу, “цар” вирішив, “цар” – добрий. 

Путін — це людина з минулого і політичний динозавр. Він просто намагається зупинити час. Путін абсолютно не сучасний і не здатний керувати країною в сучасному світі – тому утримує владу або за рахунок репресій і пропаганди, або за рахунок воєн. 

МАРІЯ МАКСАКОВА: На шахівниці Путін загнаний у кут

— “Пряма лінія” Путіна — це постановка, там випадковостей бути не може. Це така маленька, штучна, альтернативна реальність, створена для імітації діяльності. Такий великий грандіозний симулякр. 

Нам весь час показували тільки верхню половину Путіна. Зауважте, що раніше він зазвичай вальяжно демонстрував себе цілком, разом із копитами. 

Ті написи, які нібито “випадково” допустили на екрани, — це робиться для того, щоб у людей було відчуття, що вони прорвалися зі своїм запитанням, що це не глуха стіна.  

Путін не зміг витримати “мхатовську паузу” і заявив про те, що балотуватиметься в президенти РФ до “прямої лінії”. Пафос заходу згас, інтриги не було. Але “лінія” була вже оголошена, і довелося її проводити без особливого ентузіазму.

Російська економічна модель не працює, тому що неможливо з цивільного сектора постійно перетягувати гроші на криваву війну. Буде інфляція і Путін, напевно, якоюсь мірою повинен це розуміти. Тому він дуже нервує, бо розуміє, що його реальність розходиться з дійсністю. 

Головне розуміти, що Путін хоче зробити вигляд, що може грати вдовгу. Але довго він міг тільки розкрадати російський народ. Довго він міг тільки користуватися інерцією, яка була напрацьована Радянським Союзом.

Цілком можливо, що, наприклад, ордер Міжнародного кримінального суду на його арешт у підсумку справив хоч і запізнілий, але дієвий ефект.  Путін постійно обставляється постійно якимись паперами, у нього все повинно виглядати за законом. Щоправда, в Росії біля будівлі Верховного суду Феміда стоїть без пов’язки.

На шаховій дошці Путін уже в кутку, і він, як не дивно, сам це розуміє навіть більш явно, ніж деякі західні партнери України. 

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Це все гра в демократію

— Я раптово зрозуміла, що профессор Соловей (Валерій Соловей — російський історик, прихильник конспірологічних теорій, — ред.) може мати рацію. Та людина, яка була присутня на “прямій лінії”, на мій погляд, прокололася.

Якщо послухати всю цю величезну довгу прес-конференцію, то там періодично в Путіна ламався голос і він ішов в іншу тональність, у нижчий голос. Потім він починав говорити з голосом, схожим на Путіна. 

Це дивне запитання молодої людини, яка назвала себе як “студент із Петербурга”. Він зробив діпфейк самого Путіна і запитав, чи є у Путіна двійники. Президент РФ заявив, що людина з такою зовнішністю і з таким голосом, може бути одна. Мовляв, двійників у нього немає. Питається, навіщо взагалі це питання про двійників? Ця конспірологічна теорія сьогодні для мене раптово отримала підтвердження. 

Не вперше в Кремлі відбувається гра в демократію. Це якась картинка для того, щоб показати, що незручні запитання їм теж ставлять. 

Це театральна постановка в рамках виборчої кампанії, що вже почалася. І тут навіть не важливо — справжній це Путін чи ні. У будь-якому разі виборча кампанія вже почалася. І те, що ми бачимо — це перший великий захід у межах цієї виборчої кампанії.  

Спочатку ж були не територіальні претензії до України. Путін до початку широкомасштабного вторгнення вимагав, щоб НАТО забралося до кордонів 1997 року. Це була вимога саме до всього Північноатлантичного альянсу, насамперед, а зовсім не до України. І ось сьогодні він знову говорив про “державний переворот” і “бандерівців”. 

ІГОР ЯКОВЕНКО: Путін не збирається припиняти війну

— Що стосується “демілітаризації” України, то Путін став розповідати про те, як знищується українська військова техніка. Але при цьому з розумінням того, що Захід дає досить велику кількість цієї техніки. Так що це все буде нескінченно тривати. Путін не збирається припиняти війну. У всякому разі, він точно цього не робитиме. 

Якщо Путін буде при владі — війна триватиме.  

“Пряма лінія” — це ритуальне дійство, яке є частиною великого ритуалу, який збираються проводити 17 березня 2024 року. Там не було живого спілкування з журналістами, там не було живого спілкування з населенням.

Є дуже вірна ознака того, коли можна зрозуміти, що Путін бреше — це щоразу, коли він відкриває рота.  

Нібито не буде другої хвилі мобілізації. Річ у тім, що в Росії немає ресурсу для оголошення цієї мобілізації. Повзуча мобілізація йде і вона триватиме, тому що треба заповнювати ту кількість загиблих і ту кількість втрат, яка є. 

Демонстрація нібито гострих питань на екрані — це суто технічне питання. Ніхто не розраховував, що їх там будуть читати. Жодного незручного запитання Путіну не поставили. 

ОЛЕГ СААКЯН: Ми бачили виступ тоталітарного лідера

— Ця пресконференція Путіна, на відміну від усіх попередніх, була в стилі “ваша думка важлива для нас, залишайтеся на лінії”. А в реальності Путін не відповідав на запитання. Він просто проходив по темах і навіть не імітував зворотного зв’язку із суспільством.

Дуже показово — це виведення на тлі Путіна повідомлень із запитаннями на кшталт “а чому ваша реальність не сходиться з нашою дійсністю?”, “як потрапити в Росію “Першого каналу?”. Але цікавий момент — на них ніхто не відповідав і не збирався відповідати. 

Гострі запитання залишилися фоном. Таким чином технологічно демонструвалося російському суспільству на свідомому і несвідомому рівні, що в Кремлі все знають, але відповідати не планують. 

Фактично це був акт переродження Росії з авторитарної держави на тоталітарну. Це був виступ уже тоталітарного лідера, а не авторитарного. 

Путін продемонстрував, що він абсолютно ні в що не ставить суб’єктність суспільства. Він уже все вирішив зі стратегічних питань. А народ зі своєю мишачою метушнею має залишатися лише на екрані. Люди нібито існують, але слухати їх ніхто не буде.

Читайте також: У Росії триває рекордний ріст цін на яйця: що цьому сприяє (ВІДЕО)

Прямий ефір