Старт переговорів щодо приєднання України до ЄС свідчить про початок великої трансформації європейської спільноти, — Подоляк

Михайло Подоляк. Скріншот: uatv.ua

Рішення Європейського Союзу про початок переговорів з Києвом щодо вступу до об’єднання — глобальне, і має глибокі наслідки, як для самої європейської спільноти, так і геополітичного становища України щодо Росії. Про це сьогодні, 15 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Рішення — глобальне, тому що воно говорить про кілька речей одразу. Перше — про початок великої трансформації самого Європейського Союзу: інститут країн Європи виглядатиме більш ефективним і більш відповідальним, вони поступово відмовлятимуться від практики відкладених рішень”, — сказав він. 

Радник глави ОПУ зауважив, що цим рішенням Євросоюз продемонстрував готовність до рішучого ухвалення важливих рішень у сучасних умовах, спираючись виключно на свої потреби. 

“Якщо рішення ухвалено, його необхідно буде виконувати. Це говорить про те, що ми матимемо набагато сильнішу Європу, яка вміє захищатися, вміє швидко реагувати на кризи, які виникають”, — наголосив він.

Другий аспект полягає в тому, що це рішення ЄС розвінчує російські пропагандистські твердження про те, що Україна не отримає підтримку і допомогу, залишаючись на самоті проти Росії.

“Що ми з вами маємо? Ми маємо чітку фіксацію майбутнього статусу — Україна буде невіддільною частиною Євросоюзу. Це означає, що вся концепція, на якій побудована війна Росії проти України про контроль над пострадянським простором, вона нереалістична. Зафіксовано, що Україна і Росія — це дві абсолютно різні держави, дві абсолютно різні історичні сутності. Україна — частина Європи, а Росія — частина території, яка намагається домінувати в Європі. Тому мені здається, що період великих кардинальних трансформацій, він почався, на жаль, для нас із повномасштабного вторгнення”, — підсумував Михайло Подоляк.

Читайте також: Ми — на боці українців, це послання Москві та решті світу, — прем’єр Бельгії про початок переговорів із Києвом про вступ до ЄС

Як повідомлялося, вчора, 14 грудня, Європейська Рада прийняла історичне рішення, а саме — підтримала початок переговорів з Україною щодо вступу до Європейського Союзу.

Прямий ефір