Пілотний проєкт затоплення тунелів ХАМАС було визнано дуже вдалим, — Гольцман

Підземний тунель ХАМАС під лікарнею Шифа в місті Газа. Фото: ap.org

Троє топпосадовців ХАМАСу втекли з Катару, Ізраїль зі свого боку готовий виплатити винагороду за голови бойовиків. Нові успіхи ЦАХАЛу в секторі Газа — кілька тунелів терористів ХАМАС затоплено. Лікарня “Шифа” слугувала складом зброї, бункером і сховищем для ХАМАС. Про це сьогодні, 15 грудня, в ефірі телеканала FREEДОМ розповів голова комісії з міжнародних зв’язків Спілки журналістів Ізраїлю Ростислав Гольцман.

За його словами, метод руйнування терористичної інфраструктури ХАМАС закачуванням морської води в тунелі довго не наважувалися застосувати. Зараз відбувся пілотний проєкт.

“Метод застосовують тільки після отримання найточнішої інформації. Все-таки питання заручників стоїть досить гостро. Коли є точна інформація, що на певних напрямках тунелів їх немає, до того ж це не одразу повністю закачується туди вода, вода закачується до певного рівня, щоб дати бойовикам чи комусь, хто там перебуває, можливість звідти вийти. Якщо хтось не виходить, потік води збільшується. Якщо вже ніхто, то завершується ця робота”, — сказав Гольцман.

Він уточнив, що, як правило, після того, як ці тунелі заповнені до самого кінця, там уже нікого немає. Бойовики виходять, здаються.

“Дійсно, коли відносно безкровно відбувається така ситуація, коли бойовики просто складають зброю, звичайно ж, цей пілотний проєкт, безумовно, був визнаний дуже вдалим. Хоча в цьому були сумніви, на це наважуються тільки за наявності найточнішої розвідувальної інформації, але безкровної і для ізраїльської сторони, і для другої сторони, коли є повна можливість бойовикам здаватися. Ну що ж, якщо цей метод буде розширено, за дотримання всіх супутніх умов, можливо, в якихось потім підручниках, де вивчаються питання нелетальної зброї, можливо, це також буде один із прикладів”, — каже Ростислав Гольцман.

Читайте також: Дії Москви в Україні та Тегерана на Близькому Сході — ланки одного ланцюга, — Гольцман про загрозу “вісі зла”

Нагадаємо, раніше головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович розповів, що Ізраїль встановив насосну систему, щоб затопити тунелі, що використовуються противником у секторі Газа, та витіснити звідти бойовиків радикального ісламського угруповання ХАМАС. Цей метод не є новим і раніше застосовувався, проте може бути небезпечним.

Прямий ефір