У Орбана та його партії відносини з Євросоюзом складаються дедалі гірше, — експерт Українського інституту майбутнього

Віктор Орбан. Фото: ap.org

У прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана все більше погіршуються відносини з Європейським Союзом. Про це сьогодні, 15 грудня, заявив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“У Віктора Орбана та його партії все гірше складаються відносини з Європейським Союзом. І дедалі більше дискусій про те, чи хоче ця партія застосовувати та слідувати європейським цінностям у самій Угорщині. Тому там уже неодноразово говорять про свій варіант брекзиту (Brexit), який по-різному називають, використовуючи назву країни Угорщини”, — сказав він.

За словами Попова, Україна зараз демонструє прихильність до європейських цінностей та стоїть на їхньому захисті більшою мірою, ніж деякі країни-члени ЄС.

Експерт Українського інституту майбутнього зауважив, що в Орбана, окрім євроскептицизму, є певна давня історія стосунків із певними російськими громадянами ще в 90-ті роки.

“І зараз Угорщина може ухвалювати свої рішення під тиском дуже прагматичних аргументів Кремля, чи то відтермінування щодо оплати за газ, чи то знижки за газ, чи то надто вигідні кредити щодо влаштування атомної електростанції. І таким чином, так, Угорщина може впливати на рішення Європейського Союзу. Але поки що ми бачимо, що ці рішення не є блокуючими. Тобто це створює проблеми, але і щодо переговорів щодо членства, і надалі щодо фінансування Європейський Союз буде обходити позицію Угорщини і все-таки надавати Україні фінансування. Збереться позачерговий саміт на початку січня, і якщо не буде такого консенсусного рішення, то оскільки 26 країн готові надавати фінансову допомогу, вони надаватимуть це або через окремий фонд, який не вважатиметься офіційним фондом ЄС, або на підставі двосторонніх договорів”, — переконаний Попов.

Він уточнив, що такий процес триватиме довше, але, з усім тим, Україна отримає фінансову підтримку. 

За словами Попова, зараз у Євросоюзі розглядається можливість ухвалювати деякі рішення кваліфікованою більшістю, а не консенсусом.

“До цього буде дуже довгий шлях, тому що це перегляд базових документів Європейського Союзу. До цього вони намагатимуться вмовляти або проводити якісь розміни”, — сказав експерт. 

Читайте також: Орбан ветував 50 млрд євро для України — деталі

Нагадаємо, 14 грудня Європейська Рада підтримала початок перемовин з Україною про вступ до ЄС. 

Прямий ефір