Сенат США не йде на різдвяні канікули задля досягнення компромісу: на що чекати Україні, відповів Айзенберг

Конгрес США. Фото: ukrinform.ua

Чим ближче вибори президента США, тим незговірливішими ставатимуть республіканці. З цього погляду заява лідера більшості в Сенаті Чака Шумера про продовження роботи верхньої палати Конгресу ще на тиждень, щоб досягти компромісу щодо пакета з допомогою Україні, — позитивна новина. Вона свідчить про прогрес у переговорах між республіканцями та демократами щодо змін міграційного законодавства. Про це сказав професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Очевидно, у них є прогрес, інакше Чак Шумер не зробив би цю заяву. Хотілося б сподіватися, що цей прогрес призведе до того, що вони знайдуть, зрештою, якийсь компроміс, за який проголосує більшість членів Сенату”, — вважає гість ефіру.

Водночас Айзенберг заявив, що поступки демократів у міграційному питанні аж ніяк не є гарантією схвалення допомоги Україні. Загалом, за його словами, вікно можливостей конструктивної роботи Конгресу закривається.

“На жаль, чим ближчі вибори — причому навіть не вибори в листопаді, а чим ближчими будуть неминучі перемоги Трампа на республіканських праймериз, які відбуватимуться у лютому щовівторка, — тим жорсткішою буде позиція республіканців. Просто вони не погоджуватимуться ні на що, бо їхньою метою буде прихід до влади, їхньою метою буде зробити так, щоб Байден та його адміністрація мали поганий вигляд в очах виборців. Тому я думаю, що залишилося дуже вузьке вікно для того, щоб взагалі ухвалювати в Конгресі якісь двопартійні рішення, переходити до якихось компромісів. Тому новина про те, що сесія Сенату може бути продовжена наступного тижня, тобто фактично до Різдва, — позитивна. Це означає, що якогось прогресу на переговорах досягнуто”, — заявив Ігор Айзенберг.

Читайте також: “Потрібно зараз, а не після різдвяного лікеру”: Білий дім закликав Конгрес не зволікати з ухваленням нової допомоги Україні

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня, лідер більшості в Сенаті США демократ Чак Шумер заявив, що верхня палата, яка мала піти на різдвяні канікули вже цього тижня, продовжить свою роботу з наступного понеділка. Законодавці проводять переговори по міграційній реформі, щоби розблокувати рішення з допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню.

Прямий ефір