Для високоточного удару поблизу цілі має бути навідник — специфіку застосування С-400 пояснив Коваленко

Наслідки російської атаки балістикою по Києву 13.12.2023. Фото: kyiv.gp.gov.ua

С-300 і С-400 — це зенітно-ракетні комплекси, сенс яких — перехоплення повітряної цілі з використанням об’ємного вибуху, який у простір вкидає тисячі дрібних уламків. Про це сьогодні, 14 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Суть цього комплексу не в тому, щоб прямим ракетним влучанням знищити ціль, як, наприклад, у ЗРК “Петріот”, а в тому, щоб великою кількістю уламкових елементів пошкодити ціль і тим самим, щоб її було і знищено. Щоб пошкоджена ціль не могла далі функціонувати. Тому, коли їх застосовують по поверхні, як по сухопутних об’єктах, то, звісно ж, це не просто руйнівний елемент від вибуху (там бойова частина 180, під 200 кг вибухової речовини), але найбільша загроза — величезна кількість саме уламкових елементів, які розлітаються і несуть загрозу для тих, хто перебуває поблизу”, — пояснив він.

За словами оглядача, ЗС РФ для обстрілів України в основному використовують С-300, а не С-400.

“С-300 і С-400 мають функціонал завдання ударів не тільки по повітряних об’єктах, а й по поверхні. У негативний бік у них змінюється точність такого ракетного удару, якщо немає додаткового підсвічування. Якщо ціль має певне підсвічування, то удар може бути досить високоточним. Тому, грубо кажучи, для високоточних ударів такими комплексами поблизу того об’єкта, по якому необхідно завдати удару, повинен бути навідник, або повинен перебувати дрон, який даватиме цілевказівку”, — говорить Коваленко.

Він уточнив, що з урахуванням того, що це зазвичай відбувається в тиловій зоні, таких навідників немає.

“Хоча в нас неодноразово СБУ проводить арешти тих, хто здає певні координати, інформацію про переміщення наших військ ворогу. Тому я не здивуюся, якщо навідники, зокрема, для цих комплексів будуть у тиловій Україні також оперувати, працювати. Російська агентурна мережа, на жаль, працює”, — резюмував Олександр Коваленко.

Читайте також: Росія модифікувала С-400, їх кілька тисяч, — Гетьман про удари балістичними ракетами по Києву

Нагадаємо, вночі 13 грудня російські війська атакували 10 балістичними ракетами Київ. Усі ворожі цілі збили українські Сили ППО. Тип ракет встановлять після вивчення уламків. Через падіння уламків є значні руйнування в низці районів, а кількість постраждалих досягла 53.

Прямий ефір