Туску невигідна блокада польсько-українського кордону — розбір

Черга на українсько-польському кордоні. Фото: gettyimages.com

Блокада польсько-українського кордону для вантажівок — це проблема як Польщі, так і України. Для уряду прем’єр-міністра Дональда Туска одне з першорядних завдань — якнайшвидше розв’язати ситуацію, що склалася. Однак не все може бути так просто. Про це сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

За його словами, при вирішенні питання необхідно враховувати інтереси, зокрема політичних сил, які зараз перейшли в опозицію до нинішнього уряду.

“Також ми маємо розуміти, що там можуть бути інтереси й російського капіталу, і інші чинники, зокрема електоральні. Але, я думаю, зараз буде знаходитися консенсус, тим паче з огляду на те, що Дональду Туску невигідна ця ситуація, Він не хотів би, щоби стосунки між Україною та Польщею погіршувалися, а навпаки, виступає за те, щоби вони перейшли на якісно новий рівень. Навіть у своєму виступі в Сеймі він про це говорив, що потрібно підтримати Україну, консолідувати західний світ для цього, зокрема, він говорив також і в контексті російської агресії”, — зазначив Желіховський.

Він звернув увагу, що саме через війну Україна змушена шукати сухопутні коридори для експорту продукції та підтримувати українських перевізників.

“Європейська комісія неодноразово заявляла про те, що потрібно розблокувати кордон, що це — порушення угод, які були підписані між Україною та Європейським Союзом і які Польща підтримала. Звичайно ж, Дональд Туск як європейський політик розуміє, які можуть бути негативні наслідки для його уряду, якщо він цього не зробить. Тим більше йому дуже важливо, щоб розблокували й фонди Європейського Союзу для Польщі. Я думаю, що зараз він буде шукати можливість, щоб ситуація зрушила з тієї точки, на якій перебуває, на відміну від уряду того самого Моравецького, який мало того, що не реагував тривалий час на ситуацію, так ще зрештою члени кабінету підтримали протестувальників”, — нагадав політолог.

Читайте також: “Не допомагайте Росії у війні проти України”: акція на підтримку українських водіїв пройшла у Варшаві (ВІДЕО)

Нагадаємо, як розповів економіст, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, коментуючи блокування українських перевізників на кордоні з Польщею, українські перевізники в конкурентній боротьбі витісняють своїх конкурентів з ринку перевезень у Європейському Союзі.

Також нагадаємо, що Дональд Туск став новим прем’єр-міністром Польщі.

Прямий ефір