Євросоюз стає заручником автократичних віянь Будапешта і в цьому ризик для всього об’єднання, — політолог

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Побоювання, що грудневий саміт Європейського Союзу може стати не тільки одним із найскладніших, а й спровокувати кризу всередині, і навіть стане ударом для ЄС, обґрунтовані. Ці побоювання мають конкретний фундамент. Таку думку сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Те, що відбувається зараз, показує обвалення консолідації всередині ЄС, і це несе дуже і дуже великі ризики. Позицію Австрії щодо України, яка змінилася, я якраз пов’язую з тим, що днями Словаччина змінила позицію щодо України, сказали, що Україна нібито не готова вступати до ЄС, але цей процес вони більше не блокуватимуть. У публічній сфері опонентами рішення саміту Євроради залишалися угорці. Якби Угорщина знову не погодилася з рішенням інших 26 країн-учасниць ЄС, тоді б інтенсифікували питання щодо необхідності впровадження та задіяння 7-ї статті Договору ЄС і обмежувати права країни-члена ЄС щодо голосування”, — сказав він.

А Австрія, уточнив політолог, на початку XXI століття пройшла через цю процедуру і їй це вкрай не сподобалося. І вона є сьогодні скептиком для продовження подібної практики проти будь-якої держави-члена ЄС.

“Тому, я думаю, що Орбан зараз знайшов певного ситуативного союзника в питанні євроінтеграції України — протидії цьому процесу”, — додав Чаленко.

Але, тим не менш, на думку політолога, далі кулуарні перемовини тривають.

“І зараз, якщо говорити про тактичні цілі, то, попри те, що розмова ведеться про початок перемовин з Україною щодо вступу до Європейського Союзу, я думаю, що більше питання йде в площині грошей — виділення 50 млрд євро для України до 2027 року, де Угорщина просто шантажує і каже: “Дайте нам 30 млрд євро за політикою вирівнювання всередині Євросоюзу”. 10 млрд євро, які зараз начебто вже обговорили і на загальноєвропейському рівні вже навіть згодні виділити це фінансування Угорщині, Будапешт каже, що їм цього мало. Прямо озвучили словами радника прем’єр-міністра Балаша Орбана. Тобто зараз Європейський Союз стає заручником автократичних віянь офіційного Будапешта. І в цьому ризик для всього об’єднання, оскільки інтереси більшості підміняються інтересами конкретно політичного режиму Орбана”, — підсумував Ігор Чаленко.

Зазначимо, що від саміту ЄС 14-15 грудня Київ очікує отримати згоду на офіційний початок перемовин про вступ. Крім цього, ключові питання: мобілізація оборонної промисловості ЄС, надання допомоги в розмірі 50 млрд євро. Ключовою проблемою може стати позиція Угорщини, а також Словаччини та Нідерландів.

Читайте також: Угорці Закарпаття і словацької меншини звернулись до Орбана і Мішеля, щоби вони відкрили шлях Україні до Європи, — Стефанішина

Нагадаємо, як анонсував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками підготовчої зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, на Україну очікують важливі рішення за підсумками саміту лідерів країн Європейського Союзу, що стартує завтра в Брюсселі.

Прямий ефір