Політв’язнів у Росії катують відсутністю медичної допомоги (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Політв’язням у Росії відмовляють у медичній допомозі. Це — тортури й загроза для життя, кажуть юристи та лікарі. Хворих змушують працювати, їм не дають потрібних ліків й не лікують, повідомляє FREEДОМ.

Російські лікарі направили президенту РФ Володимиру Путіну відкритого листа з вимогою забезпечити медичну допомогу колишньому муніципальному депутату Красносільського району Москви Олексію Горінову. Він відбуває покарання за статтею про “фейки” про російську армію. Під зверненням стоїть 241 підпис.

“Адвокати Олексія Олександровича повідомили нам, що він звертався по медичну допомогу, проте жодних лікувальних і діагностичних заходів співробітники медичних установ ФСВП не проводили. Згідно з наявною у нас інформацією, ВК-2 ФСВП у Володимирській області не має ліцензії на здійснення медичної діяльності”, — йдеться у зверненні лікарів.

У Горінова хронічне захворювання легень і його стан різко погіршується, каже адвокат політика. Але, попри важку хворобу, Горінова щодня змушують чистити сніг. У нього забрали ліки, а в медичній допомозі відмовляють.

“Наприклад, можна згадати ситуацію із Сергієм Магнітським. Коли він тільки опинився в СІЗО, він був здоровий, а через певний час у нього почалися проблеми зі здоров’ям, йому не надавали медичної допомоги, або надавали допомогу неналежним чином. І в результаті, перебуваючи в таких катувальних умовах, він помер”, — сказав глава берлінського відділення правозахисної організації “Русь сидящая” Юрій Боровський.

Олексій Навальний, засуджений на 19 років, страждає від сильних болів у шлунку й не отримує лікування, кажуть його соратники. Вони вже тиждень не знають, де перебуває політик. Його кілька разів не під’єднали по відеозв’язку до засідань суду, нібито через проблеми з електрикою. Адвоката теж не пускали. А 11 грудня правозахиснику повідомили, що Навальний більше не значиться у виправній колонії № 6 у Володимирській області.

“Його здоров’я в поганому стані. Ми не виключаємо, що його отруїли, але не у величезних дозах, як раніше, а в маленьких, щоб він не помер одразу, а мучився, і щоб його здоров’я руйнувалося”, — цитує агентство Reuters прессекретарку Олексія Навального Кіру Ярмиш.

Художниця Саша Скочиленко, якій присудили 7 років колонії у справі про поширення “фейків” про російську армію, страждає на низку серйозних хронічних захворювань. У СІЗО її стан погіршився, а співробітники ізолятора відмовляються передавати Скочиленко необхідні ліки. Наприкінці листопада 2023 року понад 400 лікарів підписали відкритий лист Путіну. Вони вважають, що стан здоров’я художниці не дозволяє їй відбувати покарання в колонії.

“На тлі повідомлень про масове дострокове звільнення людей, які вчинили тяжкі злочини, як-от зґвалтування й убивства, реальне позбавлення волі для людини, у діянні якої немає складу злочину та потерпілих, видається особливо несправедливим. Ми вимагаємо від вас, як від гаранта конституції, негайного звільнення Саші Скочиленко”, — йдеться у зверненні російських лікарів до Путіна.

Правозахисний проєкт “ОВД-Инфо” вважає політично вмотивованим переслідування російською владою 3 424 осіб. 1 011 росіян зараз перебувають у місцях позбавлення волі, ще 229 на волі, але під слідством.

Читайте також: В’язниці треба кимось наповнювати: у Росії тривають репресії проти інакодумців (ВІДЕО)

Раніше російський опозиційний політик Дмитро Гудков заявив, що репресії в Росії досягли сталінських масштабів, і навіть обмежені покарання викликають страх у суспільстві.

Прямий ефір