У РФ права людини захищати немає кому і ситуація не зміниться, поки Путін при владі, — Буракова

Хоча нормативно-правова база поводження з ув’язненими в РФ і є, людина перебуває в зоні ризику, адже вона завжди всередині системи. Політв’язні взагалі в особливій зоні ризику, наголосила сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ правозахисниця, засновниця проєкту “Ковчег” Анастасія Буракова.

“Ми бачимо, що відбувається з Олексієм Навальним, бачимо, що ані родичі, ані соратники, ані адвокати не можуть отримати жодної інформації про його місцезнаходження. Повідомляється, що з колонії він нібито вибув, але невідомо, де він перебуває. І ось ця система ФСВП, яка постійно тримає родичів у невідомості, спеціально чинить психологічний тиск на них, це, звичайно, максимально не по-людськи”, — сказав Буракова.

І міжнародне співтовариство сьогодні безсиле у питанні дотримання прав людини в РФ, адже не має повноважень впливати на ситуацію.

“Путінський режим і так не надто звертав увагу на заяви міжнародних інстанцій. З моменту повномасштабного вторгнення Кремль перестав звертати увагу на думку міжнародної спільноти, на думку правозахисних організацій. Тому тут, ну, хіба що міжнародні органи та міжнародні інстанції можуть висловити солідарність, стурбованість, зробити доповідь щодо прав людини. Але жодних повноважень, щоб якимось чином вплинути на ситуацію, щоб її виправити, щоб втрутитися, звичайно, вони не мають… Міжнародна спільнота не має важелів тиску чи впливу на Володимира Путіна. Вже скоро буде два роки, як триває повномасштабна війна на території України. Тому тут говорити про те, що всередині Росії дотримуватимуться прав людини або будуть зважати на думку міжнародної спільноти, було б дивно”, — сказала правозахисниця.

Буракова заявила, що в Росії права людини захищати нема кому і ситуація не зміниться, поки Путін залишається при владі.

“Поки Путін при владі, ми не зможемо ніяк покращити сферу прав людини чи ще щось. Тому поки що цей режим є, то й у громадян Росії є постійний ризик потрапити до колонії. Й іноді у мене виникає відчуття, що це просто спроба, наприклад, співробітників ФСБ отримати чергову зірочку на погонах”, — сказала правозахисниця.

Читайте також: Росіян викрадають навіть за кордоном: як Кремль повертає країну до сталінських часів (ВІДЕО)

Прямий ефір