Основною причиною бід економіки РФ стала ситуація на нафтовому ринку — розбір від економіста

Ілюстративне фото: stock-maks.com

Головною причиною лиха в російській економіці зараз є ситуація на нафтовому ринку й падіння нафтогазових доходів РФ. Про це сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Основна причина — це ситуація на нафтовому ринку все ж. Проблема для росіян у тому, що за останні пів року ціна скотилася з 94 дол. за барель до, вважайте, 76. В умовах прайс-кепу, в умовах жорсткого контролю за вартістю нафти, яку продають, це загрожує серйозним погіршенням ситуації з доходами від нафтового експорту в РФ”, — сказав економіст.

Він зазначив, що 30% доходів російського бюджету — це нафтодолари: Росія тільки за цей рік продала нафти на 235-240 млрд дол. й нафтопродуктів ще на 50 млрд дол.

“Тобто для них на сьогодні ціна на нафту є визначальною з точки зору формування внутрішнього бюджету. Якщо ми подивимося російський бюджет, то він на 20% на майбутній рік більший, ніж за всі ці роки. При цьому потрібно розуміти, що російська економіка не зросла на 20%, вона зросла в кращому разі на 2,5%. Звідки ж на 20% збільшувати доходи російського бюджету, з яких, власне, і сформовані ось ці шалені військові витрати?”, — сказав Пендзин.

Економіст констатував, що зараз для Російської Федерації величезне значення мають узгоджені дії з найбільшими виробниками нафти, щоб підняти ціни на світовому ринку. На його думку, з цим і пов’язане нещодавнє турне президента Росії Володимира Путіна Близьким Сходом.

“Ну, судячи з того, що ціна продовжує на сьогодні перебувати десь у коридорі 74-76 дол. за барель, домовитися не дуже й вдалося, попри такий помпезний виїзд. Тому ось, з моєї точки зору, це на сьогодні головна причина ось цієї поїздки. Причому, зауважте собі, поїздка була переважно нафтовидобувними країнами”, — сказав він.

Читайте також: В Росії ухвалили бюджет із рекордними воєнними витратами на 2024 рік — огляд (ВІДЕО)

Нагадаємо, 6 грудня президент Росії Володимир Путін здійснив робочі візити в Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) та Саудівську Аравію. Це перше відвідування Путіним Близького Сходу після видачі ордера на його арешт Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі. Об’єднані Арабські Емірати і Саудівська Аравія не визнають юрисдикції МКС та не беруть участі в його роботі.

Основна частина переговорів проходила за зачиненими дверима, починаючи з делегацій та закінчуючи поодинокими зустрічами. Обговорювали питання двосторонніх відносин, а також міжнародні теми, включно з палестино-ізраїльським конфліктом і війною в Україні. Зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії Путін обговорив також співпрацю двох країн в ОПЕК+ (Організація країн-експортерів нафти, — ред.).

Прямий ефір