Партнери допомагають ВМС України у підготовці особового складу, опануванні сучасних морських технологій і передають кораблі, — Плетенчук

Дмитро Плетенчук. Скріншот: uatv.ua

Допомога партнерів у підготовці особового складу, освоєнні сучасних морських технологій та передача кораблів для Військово-морського флоту спрямовані на посилення України. Про це сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

“Те, що ми маємо вже станом на зараз — це підготовка особового складу. Це для нас дуже важливо, враховуючи те, що ми переходимо на нові види техніки. Відповідно, навчати користуванню цією технікою іноземного виробництва можуть тільки ті, хто її створив, й ті, хто на ній уже проходив службу. І з огляду на те, що на іноземних кораблях організація служби відбувається по-іншому, за іншими стандартами, то, звичайно, для нас це дуже важливо. Ну і, природно, ще більш важливим є сама передача цих одиниць. І, як ви знаєте, вже два мінних протимінних кораблі, ми навіть вже і тральщиками назвати не можемо, тому що вони фактично вже за іншою технологією працюють. Вони не розміновують тралом, вони використовують дрони, роботизовані системи”, — сказав він.

За його словами, два протимінні кораблі вже перебувають у складі Військово-морського флоту України, екіпажі навчені й навіть беруть участь у спільних з НАТО навчаннях.

Крім того, ще два кораблі ВМС України очікують від Нідерландів. Екіпажі зараз проходять навчання.

“Точно так само екіпаж нашого майбутнього корвета Ada, який ми очікуємо наступного року, теж проходить навчання зараз за кордоном. Слідом за ним буде і другий корабель, корвет відповідного зразка. Тому це техніка, це навчання і технології. І, звичайно ж, ті ж самі ресурси, наприклад, дрони, які використовуються для розмінування більшістю країн НАТО. Так само наш особовий склад уже вміє ними користуватися та періодично бере участь у спільних навчаннях”, — сказав Плетенчук.

Читайте також: Допомога США та країн-союзників для України перевищила 175 млрд доларів, — Байден

Прямий ефір